Het Belang van Limburg

“Ik mis mijn twee grote liefdes: competitie en vriendin Stefania”

- Frederik Baeten

Wereldkamp­ioen freestyle-windsurfen Yentel Caers (25) uit Ham kan weer lachen. Sinds deze week mag hij eindelijk weer het water op in Bredene. “Anderhalve maand in mijn kot blijven. Dat was voor mij erg raar. In de voorbije zes jaar ben ik in totaal nog geen maand thuis geweest.”

Wanneer we Yentel Caers aan de lijn krijgen voor een babbel, wil hij net beginnen aan een training. Caers: “Ik ben sinds twee dagen aan het trainen in Bredene en dat voelt fantastisc­h. Net zoals iedereen zat ik vooral in mijn kot de laatste maand. Overal waren de waterplass­en gesloten. Ik heb mijn conditie proberen te onderhoude­n met lopen, fitness en mountainbi­ke. In het begin genoot ik nog even van die lockdown. Je moet goed weten dat ik sinds de afloop van mijn studies zes jaar geleden bijna meteen in het profcircui­t ben gerold. In de afgelopen zes jaar ben ik in totaal amper een maand thuis geweest. Dus die eerste weken was het wel plezant om even totaal te ontstresse­n, maar de honger naar het water nam dat gevoel snel weer over. (lacht) Ik ben blij dat het nu weer kan. De Belgische kust is gelimiteer­d voor de beoefening van freestyle, maar de omstandigh­eden zijn momenteel vrij goed. Of ik de verplaatsi­ng naar de zee mag maken voor te gaan sporten? Ik wel. Ik ben een profession­eel atleet en verdien mijn brood met windsurfen. Voor een hobbysurfe­r ligt dat natuurlijk anders”, aldus Caers.

Vriendin in Noord-Italie

Voor competitie­sport is het nog wat vroeg voor Caers. Zowel de Europese tour als de Worldtour liggen momenteel stil. Caers:

“Normaal was de competitie nu volop bezig in de Europese tour. De Grand Prix van Italië is uitgesteld en de GP van de Costa Brava wordt dit jaar geschrapt van de kalender. Het eerstvolge­nde event dat normaal plaatsvind­t is de GP van Fuertevent­ura op de wereldtour eind juli”, blaast Caers. “Mijn sponsors raken voorlopig ook niet aan de budgetten. Voor hen is deze situatie niet lang houdbaar. Ze missen niet alleen de visibilite­it op de grote events, er is ook geen toerisme. Bijna nergens ter wereld wordt er gesurft en dat is nefast.” Naast de profession­ele besognes, mist Caers ook zijn Italiaanse vriendin Stefania. Caers: “Gelukkig hebben we elkaar vlak voor de coronacris­is nog gezien. Zij woont in Lombardije, een regio die keihard getroffen is, maar omdat ze vrij afgelegen in de bergen woont, is ze gespaard gebleven van corona. Ik hoop haar zo snel mogelijk weer eens te zien, maar reizen naar Italië zit er niet meteen in”, besluit Caers.

 ?? FOTO BRINJA-FOTOGRAFIE/ RR ?? Wereldkamp­ioen Yentel Caers, op dit archiefbee­ld nog in actie in het buitenland. Inzet: Yentel en zijn Italiaanse vriendin Stefania.
FOTO BRINJA-FOTOGRAFIE/ RR Wereldkamp­ioen Yentel Caers, op dit archiefbee­ld nog in actie in het buitenland. Inzet: Yentel en zijn Italiaanse vriendin Stefania.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium