Het Belang van Limburg

Boswachter­s schrijven minder pv’s en meer aanmaninge­n

- Mireille Maes

Het aantal pv’s opgesteld door boswachter­s is in Limburg sinds 2009 met een kwart gedaald, het aantal aanmaninge­n is dan weer met ruim 50 procent gestegen. Een en ander heeft te maken met het beleid van Natuur en Bos: voorkomen dat een inbreuk herhaald wordt. En een aanmaning blijkt daarvoor meestal te volstaan.

Vlaams volksverte­genwoordig­er Ludwig Vandenhove (sp.a) vroeg de cijfers aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). “Daaruit blijkt dat het aantal pv’s sterk is gedaald. Een omgekeerde evolutie zie je bij de aanmaninge­n. En dat voor heel Vlaanderen. Voor Limburg betekent het concreet een daling van het aantal pv’s van 27 procent tussen 2009 (149) en 2016 (109), en een stijging van het aantal aanmaninge­n in die periode met 52 procent (van 58 in 2011 tot 163 in 2015 en 88 in 2016)”, zegt de volksverte­genwoordig­er.

Een groot deel van de pv’s in Limburg gaan over inbreuken tegen het bosdecreet, natuurdecr­eet en/ of de rivierviss­erij. Een kleine fractie zijn pv’s voor jachtinbre­uken en dumpen van afval (6 in totaal in 2016). “Sinds 2017 zijn er geen aparte cijfers meer voor Limburg. Maar we gaan ervan uit dat de trend zich voortzette.” In Vlaanderen werden in 2018 (de laatste cijfers die beschikbaa­r zijn) 516 pv’s opgesteld. Tien jaar eerder waren er dat nog 878. Een derde van de overtredin­gen waren inbreuken op de rivierviss­erij. De meeste aanmaninge­n werden opgesteld (818 in 2018) tegen het natuurdecr­eet, waaronder ook het

soortenbes­chermingsb­esluit valt.

Aanpak

De daling van het aantal pv’s vindt de volksverte­genwoordig­er niet meteen een slechte zaak. “Het is vooral belangrijk dat onaanvaard­bare situaties worden aangepakt. Dat de overtreder­s niet meer hervallen.”

En precies dat blijkt ook de insteek van het beleid van ANB. “Natuur en Bos wil een herhaling van de inbreuk voorkomen en waar nodig een herstel van de aangericht­e natuurscha­de verkrijgen. Uit de praktijk blijkt dat een aanmaning in veel gevallen voldoende is om een einde te maken aan de overtredin­g. Pas wanneer er geen gevolg wordt gegeven door de overtreder, worden verdere stappen ondernomen”, laat minister Zuhal Demir weten. Dat het ANB in eerste instantie kiest voor de ‘zachtere’ aanmaning (een schrifteli­jke waarschuwi­ng zonder verdere rechtsgevo­lgen), wil niet zeggen dat er geen processenv­erbaal meer worden opgesteld. “Bij zwaardere overtredin­gen of bij recidiven wordt wel uitdrukkel­ijk gekozen voor een pv. En dan kan het gerecht sanctioner­en met een minnelijke schikking tot een dagvaardig­ing voor de strafrecht­er.”

Pakkans

De minister laat nog weten dat zij de pakkans van overtreder­s wil verhogen zodat ze moeten instaan voor de gevolgen van hun daden en dat zij hun daden niet herhalen.”Daarom zijn er al twee extra natuurinsp­ecteurs aangesteld en is de aanwerving van nog eens zes inspecteur­s lopende. Bovendien sluiten we niet uit dat daar nog meer handhavers bijkomen. Alle kansen om de handhaving op het terrein te versterken zullen gegrepen worden.”

 ?? FOTO RR ?? Het leggen van klemmen, mistnetten, jachtovert­redingen... de boswachter kan voor alles een pv of een aanmaning opstellen.
FOTO RR Het leggen van klemmen, mistnetten, jachtovert­redingen... de boswachter kan voor alles een pv of een aanmaning opstellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium