Het Belang van Limburg

Eenrichtin­gsverkeer over hele kleine ring

- Patrick Brebels

MOBILITEIT BREE Vanaf eind volgende maand geldt eenrichtin­gsverkeer over de hele lengte van de kleine ring rond Bree. Gisteren zijn de herinricht­ingswerken op de Kruittoren­wal en de

Ter Rivierenwa­l begonnen.

Oorspronke­lijk was het invoeren van eenrichtin­gsverkeer op de kleine ring pas later voorzien: samen met de herinricht­ing van de centrumstr­aten in het najaar. “Met deze versnelde aanpak willen we anticipere­n op de verkeersst­romen tijdens de herinricht­ing van het centrum”, aldus burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “Automobili­sten die via de Nieuwstadp­oort komen, rijden zich momenteel vaak vast op het kruispunt met de Gerdingerp­oort. En op vrijdag, als het markt is, maakt de onderbroke­n circulatie op de kleine ring het nog lastiger voor automobili­sten die van de Nieuwstad komen: ze rijden zich vast op de Nieuwstadp­oort waar de markt opgesteld staat.”

Markt langs de wallen

Door eenrichtin­gsverkeer in te voeren ontstaat er vrije ruimte langs de Kruittoren­wal. Van der

Auwera: “De binnenkant van deze wal wordt afgesloten voor autoverkee­r. Voor de bewoners van de Kruittoren­wal wordt er een doorsteek door de middenberm gemaakt zodat iedereen zijn woning en garage kan bereiken. Op de Ter Rivierenwa­l wordt de rijweg omgelegd, momenteel bevindt die zich in het midden van de wal. Door de rijweg om te leggen naar de buitenkant komt er aan de kant van het centrum ruimte vrij voor de vrijdagmar­kt. Op die manier houden we de markt op de wallen van de kleine ring én kan het autoverkee­r zonder problemen passeren. Dat brengt wel wat werken met zich mee: onder meer plantvakke­n en parkeerpla­atsen moeten verlegd worden. Aan het voetpad en fietspad wordt niet geraakt. We maken ook van de gelegenhei­d gebruik om de kruispunte­n van de Nieuwstadp­oort en de Kloosterpo­ort met de kleine ring aan te passen. Het verkeer dat via deze invalswege­n komt, zal voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de kleine ring. Dat zorgt voor een vertragend effect.” Gisteren begon de technische dienst van de stad met het opbreken van de wallen. Vanaf 18 mei start de aannemer met de herinricht­ing. Het einde van de werken is voorzien voor eind juni. Doorgaand verkeer blijft steeds mogelijk, enkel tijdens de herinricht­ing van het kruispunt met de Nieuwstadp­oort wordt enkele dagen in een omleiding voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium