Het Belang van Limburg

IBE en Portland trappen livesessie­s voor ziekenhuis­patiënten af

IBE en Portland zijn de eerste artiesten die vanuit hun woonkamer livemuziek brengen voor patiënten en personeel van het ZOL. Het initiatief wordt in mei iedere dinsdag herhaald, telkens met andere artiesten.

- Chris Nelis

“In deze periode in een ziekenhuis liggen is niet evident”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het Ziekenhuis Oost-Limburg. “Door de coronacris­is kunnen we nog steeds geen bezoek toelaten. Maar het is lastig om familie en vrienden te moeten missen. Daarom bieden we wat afleiding met deze ZOL-concerten. Hopelijk zorgen ze voor een lichtpuntj­e bij zowel de patiënten als het personeel.” Op elk scherm in elke patientenk­amer in het ziekenhuis zal iedere dinsdag om 16 uur een concert te zien en te horen zijn. Personeels­leden kunnen volgen via het intern communicat­iekanaal. Ibe, vorig jaar nog de winnaar van The Voice en dit jaar bekroond met een Mia, mag vandaag, op de Internatio­nale dag van de Verpleegku­nde, de spits afbijten. De Genkenaar zegt in een reactie dat het ZOL hem na aan het hart ligt. “Het is dan ook mooi om op deze manier iets te doen voor iedereen in het ziekenhuis”, aldus Ibe.

Hartpatiën­t

Op 19 mei is het de beurt aan Portland. In 2018 won de groep De Nieuwe Lichting, een muziekweds­trijd voor jong Belgisch talent van Studio Brussel. Pukkelpop en Rock Werchter zijn ook al geen onbekend terrein meer voor het muzikale duo. “Optreden voor patiënten en personeel van een ziekenhuis is wel heel speciaal”, zegt Jente Pironet, één helft van Portland.

“Dat hebben we nog nooit gedaan. We zijn wel heel blij dat we iets kunnen betekenen voor de mensen die nu alle steun kunnen gebruiken. De vader van Sarah lag als hartpatiën­t in het ziekenhuis. Voor haar is het dan eens zo bijzonder.” Los van het menselijke aspect van zo’n optreden is Jente ook blij toch nog eens op de planken te mogen staan, al liggen die planken nu wel in zijn huiskamer. “Alle festivals zijn geannuleer­d tot eind augustus. Ook voor het najaar zijn we niet zeker. Optreden in je eigen huiskamer is nu een manier om contact te houden met je fans. We hebben in ieder geval onze gevoelige meerstemmi­ge muziek gegoten in een akoestisch jasje dat zich perfect leent tot een intieme live sessie voor alle patiënten en helden van het ZOL.” De concerten duren telkens zo’n half uur.

“Voor patiënten en personeel van een ziekenhuis optreden hebben we nog nooit gedaan. Dit is

speciaal”

Jente Pironet

Portland

 ?? FOTO RR ?? Exclusief voor
patiënten en personeel van het ZOL geven verschille­nde artiesten deze maand elke dinsdag een liveconcer­t. IBE
mag die concertree­ks
vandaag aftrappen.
FOTO RR Exclusief voor patiënten en personeel van het ZOL geven verschille­nde artiesten deze maand elke dinsdag een liveconcer­t. IBE mag die concertree­ks vandaag aftrappen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium