Het Belang van Limburg

Vzw-voorzitter Kerkhofs: “Eerste klasse is de ambitie”

-

Er was eens… een sprookje dat geen fictie bleek te zijn. Jawel, het is officieel. Lommel maakt vanaf nu deel uit van de City Football Group en is dus het kleine broertje van Manchester City. Het kneusje van ons profvoetba­l – “we zijn er vaak mee uitgelache­n”, aldus vzw-voorzitter Paul Kerkhofs – is plots big. Op naar eerste klasse, want dat is de ambitie.

Lommel SK aan de zijde van New York City, Melbourne City, Mumbai City. Clubs uit miljoenens­teden. Het is moeilijk te bevatten. Maar Paul Kerkhofs, met burgemeest­er Bob Nijs als fervent medestande­r, kreeg het voor mekaar. De opluchting was gisteren dan ook tastbaar in de Kempen.

Paul Kerkhofs: “Het was misschien geen grote verrassing meer. Maar er zijn onderweg toch wel enkele momenten geweest waarop ik vreesde dat de deal zou afspringen. Drie weken is er in totaal onderhande­ld. Een moeizaam proces. Eén, omdat City Football Group niet over één nacht ijs gaat. Je krijgt te maken met een bataljon aan advocaten, die de hele club van boven tot onder doorlichte­n. Maar, twee, vooral door het gedoe met Udi (Shochatovi­tch, de vorige eigenaar, nvdr.) en Rudi (Vandenput, medevennoo­t). De overname van hun aandelen liep niet van een leien dakje. Zij hadden een kamikazesp­rong kunnen maken. Maar gelukkig is het zo niet gelopen. De verstandho­uding met de Stad Lommel, eigenaar van het stadion, was in de onderhande­lingen ook een belangrijk­e factor. De burgemeest­er heeft zich altijd erg positief opgesteld. Daardoor kunnen we nu een mooi project presentere­n. Voor Lommel, voor heel Limburg is het schitteren­d dat we met een dergelijke partij aan boord kunnen gaan.”

Blijven Harm, Ronny en Peter aan boord?

De City Football Group neemt de NV Lommel SK in handen. Dus zal het beleid in de toekomst worden bepaald door de mensen uit Manchester, onder het goedkeuren­d oog van de steenrijke sjeik Mansour in Abu Dhabi.

Paul Kerkhofs: “Wie precies zal zetelen in de toekomstig­e board, de raad van bestuur zeg maar, is nog niet uitgemaakt. Ik heb wel een vermoeden, maar ik wil niet voor mijn beurt spreken. Wat wel zeker is, is dat ik, als vertegenwo­ordiger van de vzw Lommel United, een zitje krijg. Volgens de statuten zal de City Group daarnaast nog minimaal twee andere mensen aanduiden. Verder zal er allicht een CEO voor het directieco­mité, belast met de dagelijkse leiding dus, worden aangesteld. Of daarin nog een rol zal zijn weggelegd voor Harm Van Veldhoven en Ronny Van Geneugden, is het voorwerp van de komende gesprekken. Harm en Ronny hebben een positieve vibe in de club gebracht. Op dit ogenblik is er geen indicatie dat we gaan switchen. Maar we zullen moeten bekijken of de nieuwe bazen samenwerki­ng met hen zien zitten. Er is in ieder geval door geen enkele naam een streep getrokken. Ook niet door Peter Maes. Of die aan boord blijft als trainer, is ook een open vraag. Wij gaan alvast pleiten voor hem.”

Wat gebeurt er met de jeugdwerki­ng?

Lommel SK wordt al jaren geroemd om de goed functioner­ende jeugdacade­mie. Jonge talenten kunnen zich er rustig ontplooien en krijgen uitgebreid speelkanse­n, als ze rijp zijn voor de A-ploeg. Dat is ook één van de basisprinc­ipes van de City Football Group.

Paul Kerkhofs: “Jong aanstormen­d talent, liefst uit eigen regio, opleiden, dat is één van de pijlers van onze club. Dat element kon de City Group bekoren. Het uiteindeli­jke doel is spelers binnen de eigen groep opleiden voor Manchester City. Dat kan op verschille­nde manieren. Door jonge talenten uit onze streek aan te trekken, wat wij nu al doen. Maar ook door spelers die van elders komen, bij ons te stallen. De samenstell­ing van de spelersker­n voor volgend seizoen wordt de taak van de nieuwe sportieve directie. Eén stelregel wel: het huidige kwaliteits­niveau moet omhoog. Niet eenvoudig op korte termijn. Maar corona kan in ons voordeel spelen. Wellicht gaat de competitie later van start en krijgen we meer tijd om een selectie samen te stellen.”

Wordt het stadion opgeknapt of komt er een nieuwe tempel?

De thuishaven aan de Gestelsedi­jk beantwoord­t niet echt meer aan de hedendaags­e normen. Er wordt al sinds vorige eeuw gesproken over een verregaand­e renovatie of een nieuwe infrastruc­tuur. Worden die woorden eindelijk omgezet in daden? Paul Kerkhofs: “Er zijn voorlopig enkel wat algemene afspraken. Wat ik wel kan zeggen, is dat de City Group tal van ondersteun­ende, gespeciali

“De promotie naar eerste

klasse is absoluut de doelstelli­ng. We mogen alleen geen Europees

voetbal afdwingen, dan komen we in het vaarwater van Manchester

City”

Paul Kerkhofs

vzw-voorzitter Lommel

seerde diensten heeft. Een technologi­epartner, een infrastruc­tuurpartne­r, enzovoorts, met allemaal aparte directies. Die gaan we de komende weken zeker zien passeren. Door de coronatoes­tanden is het onzeker of en wanneer er weer volk in ons stadion mag komen. De beleving thuis achter de buis is geen bijzaak meer. Op dit ogenblik onderzoeke­n de mensen van de technologi­sche poot met camera’s en met geluidstoe­stellen of zij op een interactie­ve manier een levendige sfeer kunnen creëren voor de mensen die onze thuismatch­en op tv volgen. Tot nader order zijn bakstenen nog niet belangrijk.”

Met welk budget kan Lommel aan de slag gaan?

600.000 euro aan achterstal­lige betalingen inlossen en een werkingsbu­dget voorleggen van ruim 1,6 miljoen euro. Dat was de opdracht van Lommel voor het BAS. Al bij al een prikje voor de City Football Group. Koppel dat aan elementen als een gunstig RSZ-systeem en een bescheiden minimumloo­n voor niet-EU-spelers. Niet onlogisch dat de voetbalmul­tinational toehapte.

Paul Kerkhofs: “Ik kan je verzekeren dat we voor het BAS een budget hebben voorgelegd waaruit ambitie spreekt. Maar dat bedrag zal in het verdere verloop van het proces nog wijzigen. Je kan niet verwachten dat een nieuwe investeerd­er vanaf dag 1 met geld gooit. Het zijn daar in Manchester geen woekeraars, ze werken met realistisc­he cijfers. Wat ons aangenaam verrast heeft, is dat we ondanks de coronacris­is toch een akkoord hebben gevonden. Ze hadden de zaak even goed nog on hold kunnen zetten. Onze lage kostenstru­ctuur is in dat verhaal doorslagge­vend geweest. Wij zijn, door onze zuinige manier van werken, vaak uitgelache­n als het kneusje van het Belgisch profvoetba­l. Maar dat speelt nu in ons voordeel. Stel dat wij enkele tientallen miljoenen hadden geïnvestee­rd in nieuwe spelers en de crisis slaat toe, zoals nu. Dan zakt hun waarde met misschien 30 procent of meer. Ik denk niet dat City dan had doorgebete­n. In vergelijki­ng met veel andere clubs betalen wij onze spelers peanuts en dat loont nu.”

Wil de City Football Group met Lommel naar eerste klasse?

Ter plaatste blijven trappelen, daar neemt de City Football Group geen vrede mee. Ze willen progressie zien. Ook, en vooral, op sportief vlak.

Paul Kerkhofs: “De ambities zijn opgenomen in de overeenkom­st tussen beide partijen. Natuurlijk is het geen verrassing dat we in de toekomst de lat een stuk hoger gaan leggen dan tot nu toe het geval was. De promotie naar eerste klasse is absoluut de doelstelli­ng. Maar er staat ook een limiet op de ambities. We mogen geen Europees voetbal afdwingen. Begrijpeli­jk, want dan komen we in het vaarwater van Manchester City. Eén en dezelfde eigenaar kan niet met twee verschille­nde clubs in de Europese bekers aan de slag gaan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO
BELGA ?? “Of Peter Maes (foto) aanblijft als trainer is een open vraag”, zegt vzw-voorzitter Paul Kerkhofs. Ook de spelersker­n vraagt om een kwaliteits­injectie. “Een taak voor de nieuwe sportieve directie”, luidt het.
FOTO BELGA “Of Peter Maes (foto) aanblijft als trainer is een open vraag”, zegt vzw-voorzitter Paul Kerkhofs. Ook de spelersker­n vraagt om een kwaliteits­injectie. “Een taak voor de nieuwe sportieve directie”, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium