Het Belang van Limburg

HALLO VLAANDEREN

Weg met de Waalse kus

- Christophe Deborsu Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Al jaren wordt het gezien als een van de grote verschille­n tussen Vlaanderen en Wallonië: de Walen kussen alles en (vooral) iedereen om goeiendag te zeggen, de Vlamingen veel minder.

Eerste opmerking: als dit het voornaamst­e onderschei­d is tussen Noord en Zuid, gaat het niet zo slecht met België. Ten tweede: het virus maakt komaf met de Waalse kus. We lijken steeds meer op elkaar. De oorzaak van die kus, zelfs onder mannen, blijft duister. Die komt voor een keer niet uit Frankrijk. Daar blijven mensen elkaar formeel héél lang de hand reiken. Een mooi gebaar weliswaar, want handen schudden is het eeuwenoude signaal dat men geen wapen draagt en dat men vrede wil sluiten. Meest plausibele verklaring voor de Waals kustraditi­e: ze komt uit de sterke linkse politieke en vakbondswe­reld die broedersch­ap een centrale plaats gunt. Waalse ‘kameraden’ delen gemakkelij­k zoenen uit, maar ‘à la Belge’ en daarom braver dan de echte kameraden, die van de voormalige SovjetUnie, waar de Russische kus onder mannen recht op de mond gebeurt.

De Waalse kusgewoont­e is, of was het opvallends­t op de werkvloer. Wie niet elke ochtend alle vrouwelijk­e en mannelijke collega’s op de wang zoende, werd gezien als een buitenstaa­nder. De woordvoers­ter van de politie van Luik vertelde me dat ze zelfs de ondervraag­de gedetineer­de kuste!

Toen ik vier jaar in Vlaanderen bij Woestijnvi­s werkte, zag ik in dat de snellere Vlaamse groetformu­le – een ‘hei’ of ‘hoi’ van ver – een tijdwinst van minstens 10 minuten per werkdag opleverde, een uur per week. De dagelijkse Waalse kus was natuurlijk wel een opener om vervolgens – soms – nuttige informatie uit te wisselen over elkaars geestesges­teldheid en gezinsleve­n. Samenwerke­n is ook lief en leed delen. Maar dit kan natuurlijk ook rond de koffiemach­ine.

Ook onder vrienden en in familiever­band was de Waalse kus alomtegenw­oordig. Toen mijn drie zonen René De Wit, de vader van mijn toen toekomstig­e vrouw Annick, in 2011 voor het eerst zagen, wilden ze hem onmiddelli­jk een bisou geven. Een evidentie in Waalse ogen, hij was immers familie. René deed het maar keek verrast. Zijn eigen kleinzonen gaf hij een high five. Onder onze invloed evolueerde hij naar een zoen voor iedereen. Kussen is graag zien.

Weg dus, die Waalse kus. Onder naasten, jammer, we zullen onszelf moeten heruitvind­en. Onder collega’s komt het de Waalse productivi­teit ten goede. En als u deze zomer in Wallonië komt, zult u niet meer met de vraag worstelen, zoals mijn vrouw in het begin van onze relatie: “Moet ik die meneer al dan niet kussen?” Het maakt het leven in ons land eenvoudige­r. In deze tijden, een leuk vooruitzic­ht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium