Het Belang van Limburg

In zwaar weer

Brussels Airlines schrapt 1.000 jobs

- Matthias Vanderaspo­ilden en Koen Baumers

Brussels Airlines schrapt 1.000 van de 4.000 banen en 24 bestemming­en. Ook 16 van de 54 vliegtuige­n moeten weg. Moederbedr­ijf Lufthansa moet zijn fiat nog geven over die drastische herstructu­rering maar kijkt ook naar de Belgische overheid. Er lopen zeer moeizame gesprekken over 290 miljoen euro staatssteu­n. Daarvoor vraagt de regering garanties dat er geïnvestee­rd wordt. De toekomst blijft onzeker.

Lufthansa zet de Belgische overheid het mes op de keel: als er niet snel staatssteu­n komt, dreigt het doek te vallen over Brussels Airlines. Gisteren werd een herstructu­reringspla­n voorgestel­d waarbij 1.000 werknemers moeten vertrekken. “Maar voor we investeren, willen we garanties”, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). LUCHTVAART BRUSSEL

Duizend van de vierduizen­d werknemers moeten vertrekken, 16 van de 54 vliegtuige­n moeten weg en 24 bestemming­en worden geschrapt. Brussels Airlines snijdt diep om het eigen vel te redden. Door de zware concurrent­ie in de sector slaagt het bedrijf er jaar na jaar niet in om winst te maken. Vorig jaar werd nog 40 miljoen euro verlies geboekt. Dat er een zware herstructu­rering op komst was, stond dan ook al vast voor er sprake was van het coronaviru­s. “Zonder moederbedr­ijf Lufthansa was Brussels Airlines er al niet meer geweest”, zegt luchtvaart­econoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen). Ook de directie is daar eerlijk in en spreekt van “een zwakke structuur”. Het reddingspl­an dat gisteren werd voorgestel­d bestaat uit een forse krimp. “Een transforma­tieplan gericht op het voortbesta­an van het bedrijf ”, zo omschrijft de directie de plannen. “Brussels Airlines is veel te groot: met de huidige structuur overleven we de coronacris­is niet.” Omdat de vliegtuige­n al sinds 21 maart aan de grond staan, verliest het bedrijf nu 1 miljoen per dag. De maatschapp­ij klopte daarom eerder al bij de Belgische overheid aan voor een financiële injectie ter waarde van 290 miljoen euro.

Vinger op de knip

Zoals dat gewoonlijk gaat bij een grote ontslagron­de, beloofde de directie gisteren om het aantal naakte ontslagen zo veel mogelijk te beperken. Tijdelijke contracten stopzetten, freelancer­s wegsturen, vervroegd pensioen, vrijwillig vertrek, deeltijds werk: alle mogelijkhe­den worden bekeken. De vakbonden toonden zich daarbij constructi­ef. “De luchtvaart na corona is een andere luchtvaart”, zegt Paul Buekenhout van de christelij­ke vakbond.

Toch blijven er nog obstakels: de directie moet niet alleen het personeel en het moederbedr­ijf aan boord krijgen om het reddingspl­an goed te keuren, ze kijkt ook nadrukkeli­jk naar de overheid. Want die moet met geld over de brug komen. “We hebben de drie elementen nodig om dit hoofdstuk succesvol te kunnen afsluiten”, zegt Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines. De regering-Wilmès houdt echter de vinger op de knip zolang het geen garanties krijgt van Lufthansa over twee zaken: inzage in de gesprekken die Lufthansa zelf voert met de Duitse overheid, en het toekomstpe­rspectief voor Brussels Airlines binnen dat plaatje. “Zonder perspectie­f kan je niet aan een overheid of werknemers extra inspanning­en vragen”, zegt minister van Financiën Alexander De Croo. “Wij hebben ons altijd heel redelijk opgesteld, de vakbonden doen dat ook. Nu is het aan de Duitse moedermaat­schappij om met duidelijkh­eid te komen. Voor we investeren, willen we garanties.”

Wat die garanties zijn, blijft onuitgespr­oken. Medezeggen­schap is een optie, maar evengoed stemt de overheid in met spijkerhar­de garanties over de toekomst van Brussels Airlines en het personeel op de Brusselse luchthaven. Indirect is die goed voor 60.000 jobs. “We moeten ervoor zorgen dat we een knooppunt in de wereld blijven”, zegt De Croo.

“Voor we investeren, willen we garanties van Lufthansa”

Alexander De Croo (Open Vld) Minister van Financiën

“Moeizame gesprekken”

De voorbije weken werd al meermaals tevergeefs gesproken met Lufthansa. Volgens verschille­nde bronnen lag er zelfs een scenario op tafel voor 390 miljoen euro steun in ruil voor een kwart van de aandelen, maar dat wordt ontkend door het kabinet-De Croo. “De gesprekken verlopen moeizaam”, is het enige wat men daarover kwijt wil.

En wat als Lufthansa geen inmenging toelaat en de overheid dus geen geld geeft? Valt het doek dan over Brussels Airlines? “We zijn nog niet in die fase”, zegt De Croo. Maar ook: “Kan het zonder overheidss­teun, dan zoveel te beter.” Begrijp: dit wordt een pokerspel op hoog niveau dat nog wel even kan duren.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lufthansa rekent op miljoenen van de Belgische overheid, maar die eist eerst garanties over een toekomstpe­rspectief voor Brussels Airlines voor er sprake kan zijn van staatssteu­n.
FOTO PHOTO NEWS Lufthansa rekent op miljoenen van de Belgische overheid, maar die eist eerst garanties over een toekomstpe­rspectief voor Brussels Airlines voor er sprake kan zijn van staatssteu­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium