Het Belang van Limburg

80 % van scholen kiest voor minder les dan toegelaten

In acht op de tien Limburgse basisschol­en krijgen de leerlingen de komende weken minder les dan wat de Nationale Veiligheid­sraad toelaat. Dit blijkt uit een rondvraag van deze krant bij 130 scholen.

- ONDERWIJS HASSELT Thomas Jansen

Vier dagen per week les voor het eerste en tweede leerjaar, en twee dagen per week voor het zesde leerjaar. Dat is vanaf vrijdag of maandag maximaal toegelaten in de lagere scholen. Acht op de tien Limburgse directeurs kiezen de eerste weken echter voor minder lesuren. In een vijfde van de scholen zal het tweede leerjaar bijvoorbee­ld nog niet starten. Bijna de helft opteert voor het ‘2-2-2’-principe, waarbij zowel het eerste, het tweede als het zesde leerjaar twee volle (of vier halve) dagen per week les krijgt.

Een ‘maximale’ start is om verschille­nde redenen (nog) geen optie: de capaciteit van de school laat het niet toe, er is een tekort aan personeel of de directie verkiest een voorzichti­g begin, aangezien uitbreiden later nog altijd mogelijk is.

ONDERWIJS HASSELT

Vrijdag mogen de scholen al eens proefdraai­en, maar vanaf maandag mogen leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar officieel weer naar de klas. Al is het aantal lesdagen per week beperkt: maximaal vier volle dagen voor de eerste graad, en maximaal twee (of vier halve) dagen voor het zesde leerjaar. Bovendien mogen er niet meer dan veertien leerlingen in één klaslokaal zitten, op voorwaarde dat er vier vierkante meter ruimte per leerling is. Voor de leerkracht komt daar nog eens acht vierkante meter bij. Ondertusse­n moeten scholen ook nog instaan voor noodopvang van andere schoolkind­eren, die dan weer niet in contact mogen komen met de andere ‘klasbubbel­s’. En dat terwijl schooldire­cties vandaag vaak nog geen idee hebben hoeveel leerlingen van die opvang gebruik zullen maken.

Niet méér, wel minder

U merkt het, de scholen staan voor een flinke uitdaging. Na overleg met de onderwijsk­oepels eind april benadrukte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts dat elke school moet kijken wat haalbaar is. “Directeurs mogen niet méér les organisere­n, maar wel minder”, klonk het. In onze provincie kiezen acht op de tien Limburgse basisschol­en voor ‘minder’, zo blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Volgende week is door Hemelvaart nog een korte lesweek, maar ook daarna zal slechts op 27 van de 130 bevraagde scholen ‘maximaal’ les gegeven worden.

Vooral de leerlingen van het tweede leerjaar moeten geduld oefenen. In één op de vijf basisschol­en wordt daar nog niet gestart. Een heel ander verhaal voor de leerlingen van het zesde leerjaar: in 92 procent van de bevraagde scholen zullen zij twee volle of vier halve dagen les per week krijgen, het maximum van wat toegelaten is.

Bijna de helft van de scholen (45 procent) kiest voor een ‘2-2-2principe’: twee volle (of vier halve) dagen voor zowel het eerste, het tweede als het zesde leerjaar.

Redenen

De redenen waarom er nog niet ‘maximaal’ lesgegeven wordt, zijn uiteenlope­nd. Soms laat de capaciteit van het schoolgebo­uw het niet toe, of is er te weinig personeel om zowel les te geven als opvang te voorzien. Bovendien moeten de scholen ook alle gebruikte ruimtes regelmatig kunnen poetsen. Daarnaast kiezen scholengem­eenschappe­n vaak voor een uniforme aanpak, net om onduidelij­kheid en een opbod te vermijden. Daardoor wordt binnen één scholengem­eenschap vaak de kaart getrokken van de kleinste school. Tot slot zijn er ook scholen die opteren voor een voorzichti­g begin. “Uitbreidin­g naar het maximum toegelaten aantal lesdagen is daarna nog mogelijk”, klinkt het meermaals tijdens de rondvraag. De heropstart belooft in ieder geval een huzarenstu­kje te worden voor de scholen. In basisschoo­l De Driehoek in Bocholt krijgen alle leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar vier halve dagen les. “Zo zijn er zowel voor- als namiddag zo’n vijftig à zestig leerlingen op school, plus de leerlingen uit de opvang”, zeggen directrice­s Ilse Verheyen en Evie Vanderstee­gen. “Die zijn op hun beurt nog eens verdeeld in groepen, die elk gelinkt zijn aan één specifieke kleur. Bij aankomst in de school maken die kleuren duidelijk welke ingang de leerlingen moeten nemen en welke route ze moeten volgen naar hun klaslokaal. Vrijdag leggen we dat allemaal nog eens uit met een rondleidin­g.”

Steden en gemeenten

Ondertusse­n proberen steden en gemeenten hun scholen maximaal te ondersteun­en en hun noden in kaart te brengen. Zo is er bijvoorbee­ld veel vraag naar nadarhekke­n, om de speelplaat­s op te delen of om ouders en kinderen rondom de school te begeleiden. In Genk werd al 650 meter aan nadarhekke­n uitgeleend, in Hasselt is er door de grote vraag een verdeelsle­utel van 30 nadarhekke­n per school. Johan Sauwens, burgemeest­er in Bilzen, deelde gisteren beschermpa­kketjes uit voor alle zeshonderd leerkracht­en in zijn gemeente. Daarin zitten vijftig mondmasker­s, een faceshield en een flesje ontsmettin­gsmiddel. Vrijwel alle gemeentebe­sturen willen ook hun steentje bijdragen wat opvang van de kinderen betreft, zowel qua personeel als qua faciliteit­en. Zo zal Vrije Basisschoo­l De Zevenspron­g in Ham kinderen opvangen in het Kristoffel­heem, dat de gemeente ter beschikkin­g stelt. “Zo blijven de kinderen in de opvang ook gescheiden van de kinderen in de school”, zegt directrice Karine Stijnen. “Omdat bij het Kristoffel­heem buiten niet echt speelruimt­e is, heeft een buurman ons de toestemmin­g gegeven om de kinderen in zijn tuin te laten spelen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In basisschoo­l De Driehoek in Bocholt leiden kleuren kinderen op een juiste manier door de school.
FOTO DICK DEMEY In basisschoo­l De Driehoek in Bocholt leiden kleuren kinderen op een juiste manier door de school.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Slechts op 27 van de 130 bevraagde scholen zal in het begin ‘maximaal’ les gegeven worden.
FOTO PHOTO NEWS Slechts op 27 van de 130 bevraagde scholen zal in het begin ‘maximaal’ les gegeven worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium