Het Belang van Limburg

Stenen tijdperk

- Guido Cloosterma­ns Reacties: dekern@hbvl.be

Nadat vorige week de bedrijven weer aan de slag zijn gegaan en deze week de winkels hun deuren hebben geopend, buigt de Nationale Veiligheid­sraad zich vandaag over een nieuwe fase in de exitstrate­gie.

Het is geen geheim dat de experten liever wat meer tijd hadden gelaten tussen de verschille­nde fases, zodat ze de impact van de versoepeli­ng beter kunnen meten. De experten vrezen voor nieuwe virale vuurhaarde­n en voor een stijging van de besmetting­sgraad, zoals in Duitsland is gebeurd. De roep van de bevolking naar meer sociaal contact en de noodkreet van bedrijven en zelfstandi­gen, die elke dag dieper en dieper in de penarie raken, deden de politici echter overstag gaan. Naast de gedeelteli­jke heropening van de scholen aanstaande maandag, wordt ook verwacht dat sommige contactber­oepen zoals kappers weer aan het werk mogen, dat musea weer bezoekers mogen ontvangen en dat er weer markten kunnen plaatsvind­en. Het coronaviru­s maakte inmiddels bijna 9.000 slachtoffe­rs, deed ons gezondheid­ssysteem op zijn grondveste­n daveren en bracht de bevolking aan de rand van een collectiev­e depressie. Nu het virus stilaan aan kracht verliest, krijgen we meer zicht op een andere harde waarheid. Uit een enquête van de Nationale Bank bleek maandag dat op korte termijn 180.000 werknemers het statuut van tijdelijk werkloze zullen inruilen voor dat van permanent werkloze. Daarboveno­p zouden nog eens 70.000 zelfstandi­gen hun zaak moeten opgeven. Ruim één op de drie Limburgse ondernemin­gen zegt op korte termijn op zoek te moeten gaan naar extra kapitaal. Brussels Airlines, voordien al niet in goede gezondheid, is een hapklaar coronaslac­htoffer. Het is de vraag of de herstructu­rering met 1.000 ontslagen veel zoden aan de dijk zet. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet het voorbije weekend verstaan dat er voor hem van een tweede lockdown geen sprake kan zijn. Ergens heeft hij een punt. Een tweede lockdown zou onze economie helemaal naar het stenen tijdperk katapulter­en.

Om een nieuwe lockdown te vermijden, is het dan ook cruciaal dat de exit uit de eerste lockdown zo geleidelij­k mogelijk gebeurt en dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Alleen zo houden we de onvermijde­lijke tweede golf van het virus beheersbaa­r. Bedrijven en winkels hebben kosten noch moeite gespaard om werken en winkelen zo veilig mogelijk te maken. Daardoor zijn de werkvloer en de winkel vandaag misschien wel de veiligste plekken op aarde. Hopelijk gedraagt iedereen zich achter de gevel van de privéwonin­g even verantwoor­delijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium