Het Belang van Limburg

Kleuters mogen dan toch per twintig in één lokaal

- Thomas Jansen

ONDERWIJS HASSELT Kleuters mogen dan toch per twintig in een lokaal opgevangen worden. Dat heeft minister van onderwijs Ben Weyts beslist. Afstand houden is ook niet langer een verplichti­ng.

Vanaf 15 mei mogen lagere scholen gedeelteli­jk weer opstarten, maar kleutersch­olen blijven officieel dicht. Toch kunnen ouders een beroep doen op de opvang, die in principe ook op de school georganise­erd wordt. Lukt dat niet voor scholen, dan kan de buitenscho­olse opvang inspringen.

Dat zorgde voor een vreemde contradict­ie. Op school gelden immers de regels van het onderwijs, met een beperking van maximaal veertien kinderen per ruimte, verplichte social distancing en een verplicht mondmasker voor de leerkracht. De buitenscho­olse opvang volgt dan weer het draaiboek van Kind en Gezin, en die regels zijn soepeler: kinderen jonger dan twaalf moeten bijvoorbee­ld geen afstand houden van elkaar en er is geen maximum aantal kinderen per ruimte voorzien.

Strategie

Daarom vroegen de onderwijsk­oepels een gemeenscha­ppelijk plan, minister Weyts ging daarop te rade bij de experten van de GEES. Zij hielden er rekening mee dat de verspreidi­ng van het coronaviru­s bij kleine kinderen minder snel gaat dan gedacht. Daarom mogen kleuters tussen 2,5 en 6 jaar vanaf 15 mei per twintig in één lokaal opgevangen worden. Afstand houden wordt wel nog aangeraden, maar is geen verplichti­ng meer. Bovendien moet de leerkracht of begeleider enkel nog een mondmasker dragen wanneer hij of zij in contact komt met volwassene­n. Onderwijsv­akbond ACOD is niet gelukkig met de late wijziging. “Drie dagen voor de heropstart van de scholen worden de spelregels weer gewijzigd. Dat zorgt voor chaos. Scholen weten nu niet of ze de puzzel opnieuw moeten leggen en een nieuwe risicoanal­yse moeten maken”, klinkt het.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium