Het Belang van Limburg

“Staatssteu­n? Ja, maar enkel in ruil voor aandelen”

-

Moet onze overheid een zak geld geven aan een bedrijf dat net heeft beslist om 1.000 jobs te schrappen? In elk geval doet zo’n doortasten­de herstructu­rering beseffen dat het menens is, en dat het geld misschien echt nodig is om 3.000 andere jobs te redden.

De voorbije weken vonden er al gesprekken plaats, maar die lopen vast op een cruciaal punt. De overheid wil garanties over toekomstig­e investerin­gen, terwijl moederbedr­ijf Lufthansa geen politieke inspraak wil in de bedrijfsbe­slissingen.

“Wij zetten duizend mensen buiten, geef ons nu geld: dat is niet ernstig”, vindt econoom Paul De Grauwe van de London School of Economics. “Ik denk dat we die financiële ondersteun­ing moeten geven, maar alleen als we ook inspraak krijgen. Anders kan je die mensen niet vertrouwen. Lufthansa moet niet komen dicteren hoe het moet, dat lijkt wel een nieuw-koloniale houding.”

“De overheid moet zich de principiël­e vraag stellen of de ontvanger van staatssteu­n een van de essentiele kerntaken van de maatschapp­ij vervult”, zegt econoom Ivan Van de Cloot van denktank Itinera. “De luchthaven is sowieso belangrijk, maar in dit geval is ook de luchtvaart­maatschapp­ij zelf belangrijk: anders heeft die luchthaven een kleinere ampleur.”

Ego’s

“Als je die steun geeft, moet je daar wel voorwaarde­n aan verbinden”, zegt Van de Cloot. “Door aandeelhou­der te worden, heb je controle op de geluidsove­rlast en de ecologisch­e impact. Als Lufthansa daar een probleem mee heeft, moeten die garanties op een andere manier worden gegeven.” Luchtvaart­econoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) hoopt dat beide partijen erin slagen om hun ego’s opzij te zetten en een vergelijk te vinden. “De overheid wordt er achteraf beter van als ze deze steun geeft, maar ze moet dan wel afspraken maken over de terugbetal­ing. Net zoals we deden toen we KBC hebben gered.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium