Het Belang van Limburg

Geen overlijden­s in ziekenhuiz­en, minder nieuwe besmetting­en

CORONACRIS­IS

- Koen Snoekx

HASSELT

Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werden gisteren geen nieuwe corona-overlijden­s gemeld. Het is nog maar de tweede keer sinds de uitbraak van de crisis dat er op 24 uur tijd geen coronapati­ënten in onze ziekenhuiz­en stierven. Ook het aantal nieuwe besmetting­en daalt opnieuw.

De coronacris­is eist steeds minder slachtoffe­rs in onze ziekenhuiz­en. Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werden gisteren geen nieuwe corona-overlijden­s gemeld, een mooie opsteker voor het zorgperson­eel op de Dag van de Verpleging. Het is nog maar de tweede keer sinds de uitbraak van de crisis dat in onze ziekenhuiz­en 24 uur lang geen coronapati­ënten stierven. De eerste keer was op zondag 3 mei. De afgelopen vijf dagen hadden onze ziekenhuiz­en ‘slechts’ acht corona-overlijden­s te betreuren. Ter vergelijki­ng: tijdens de piek van de crisis in Limburg stierven er op één dag in de ziekenhuiz­en liefst 19 coronapati­enten (30 maart). Toch blijft de totale dodenbalan­s in onze ziekenhuiz­en met minstens 385 coronaover­lijdens bijzonder zwaar.

Minder besmetting­en

Ook het aantal nieuwe besmetting­en daalt in Limburg voor de tweede dag op rij. Zo raakten in onze provincie opnieuw 24 mensen besmet met het coronaviru­s, dat zijn er vier minder dan de dag voordien. Dat is het op één na laagste aantal sinds de uitbraak van de coronacris­is. Op 6 mei was er sprake van 23 nieuwe postieve gevallen. Ondertusse­n blijft de curve van het aantal nieuwe besmetting­en in Limburg stabiel. Het zevendaags­e gemiddelde - dat is het gemiddelde aantal nieuwe besmetting­en van de afgelopen week - bedraagt net als gisteren en eergistere­n 35. In Limburg zijn nu met zekerheid 67 op 10.000 inwoners in aanraking gekomen met het coronaviru­s. We blijven daarmee de zwaarst getroffen provincie. In zes van de zeven Limburgse ziekenhuiz­en - het Mariazieke­nhuis in Pelt niet meegereken­d - liggen er in totaal nu nog 169 coronapati­ënten. Tijdens het hoogtepunt van de crisis telden diezelfde zes ziekenhuiz­en nog ruim 450 coronapati­ënten, bijna drie keer zoveel als vandaag.

LIMBURGSE CIJFERS

43 nieuwe opnames

Over het hele land was er gisteren sprake van 330 nieuwe besmetting­en, wat het totaal op 53.779 brengt. In de ziekenhuiz­en kwamen er 43 nieuwe patiënten bij. Het is voor het eerst in twee maanden tijd dat het aantal nieuwe opnames onder de vijftig blijft. Toch steeg het totale aantal ziekenhuis­opnames tot 2.230 (+8). Die lichte stijging is te verklaren omdat er ‘maar’ 35 coronapati­ënten uit de ziekenhuiz­en ontslagen werden. “Het aantal nieuwe hospitalis­aties stabilisee­rt verder, maar blijft vrij hoog”, klinkt het bij het Crisiscent­rum. Van die 2.230 patiënten in de ziekenhuiz­en liggen er 465 op intensieve (-13), 282 van hen worden beademd (-17). “De trend van het aantal patiënten op intensieve zorgen is nog altijd dalend en neemt af met vijf procent per dag”, klinkt het bij het crisiscent­rum. In ons land stierven opnieuw 65 mensen met een coronabesm­etting, wat het totale aantal coronaover­lijdens op 8.761 brengt.

 ?? FOTO RR ?? De coronacris­is eist steeds minder slachtoffe­rs in onze ziekenhuiz­en.
FOTO RR De coronacris­is eist steeds minder slachtoffe­rs in onze ziekenhuiz­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium