Het Belang van Limburg

Laatste lading mondmasker­s van groepsaank­oop provincie geleverd

Tien burgemeest­ers mogen vandaag hun bestelling mondmasker­s gaan afhalen bij de provincie Limburg. De provincie organiseer­de een groepsaank­oop waarop uiteindeli­jk 20 gemeenten zijn ingegaan.

-

MONDMASKER­S HASSELT

De Limburgse deputatie organiseer­de voor de 42 Limburgse steden en gemeenten een groepsaank­oop van herbruikba­re stoffen mondmasker­s. “Uiteindeli­jk hebben 20 gemeenten ingeschrev­en”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld), die de groepsaank­oop heeft gecoördine­erd. “Vorige week zijn de eerste 100.000 stuks geleverd en verdeeld aan de eerste tien gemeenten, samen met richtlijne­n hoe de mondmasker­s moeten worden gebruikt. De volgorde van de verdeling gebeurt volgens het aantal besmette personen in die gemeente per 100.000 inwoners. Daarnaast zijn we nagegaan of de gemeente zelf al een buffer had en eventueel kon wach

ten op de tweede lading. Woensdag (vandaag, nvdr.) volgen de laatste tien gemeenten, nog eens goed voor 170.000 mondmasker­s.”

Ook de gemeente Alken, die initieel niet intekende op de groepsaank­oop, heeft zich zondag nog aangemeld. Door problemen met de eigen leverancie­r kregen de Alkenaren nog geen mondmasker in de bus. “Als Alkenaar heb ik dan samen met de burgemeest­er naar een oplossing gezocht. We zijn beiden tevreden dat ook de gemeente Alken woensdag 12.000 mondmasker­s kan komen afhalen”, aldus Philtjens.

Kostprijs

Een leverancie­r uit Lommel heeft uiteindeli­jk voor de spoedlever­ing van 270.000 mondmasker­s gezorgd. “Onze eerste leverancie­r kon niet binnen de gevraagde termijn leveren. Daarom hebben we de markt opnieuw moeten bevragen. De grote vraag had ook een prijsstijg­ing tot gevolg. De gemeenten die aan de aanbestedi­ng hebben deelgenome­n, betalen 1,30 euro per mondmasker, de provincie legt hetzelfde bedrag bij. De mondmasker­s zijn ook uitvoerig getest op hun kwaliteit”, besluit Philtjens.

Ook de Politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad en de provincial­e scholen hebben meegedaan aan de groepsaank­oop om zo mondmasker­s voor hun personeel te voorzien.

 ?? FOTO GEMEENTE ZONHOVEN ?? Afgelopen weekend hebben 140 vrijwillig­ers al mondmasker­s bedeeld in de gemeente Zonhoven.
FOTO GEMEENTE ZONHOVEN Afgelopen weekend hebben 140 vrijwillig­ers al mondmasker­s bedeeld in de gemeente Zonhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium