Het Belang van Limburg

Experts kritisch voor trambussen

Het plan van minister Peeters om trambussen in te zetten tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en lokt kritiek uit. Te traag, oordelen mobiliteit­sexperts. “En van een sneltram dreigt niets meer in huis te komen.”

- Timmie van Diepen

SPARTACUSP­LAN HASSELT

Vrijdag maakte Vlaams mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) bekend dat ze trambussen wil laten rijden tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en. Dat moet ervoor zorgen dat lijn 2 van het Spartacusp­lan al van start kan gaan, ondanks de problemen met het geplande tramtracé in de binnenstad van Hasselt. Later zou er dan alsnog een sneltram moeten rijden.

Maar mobiliteit­sexperts zijn sceptisch over de trambussen. “Volgens ons is dit niet het juiste vervoersmi­ddel op deze lijn”, zegt Yves Molenbruch van reizigerso­rganisatie TreinTramB­us. “Een trambus is ontworpen voor stadsverke­er, het is niet meer dan een dubbelgele­de bus. De sneltram zou snelheden tot 100 km/u kunnen halen, een trambus maar 70 km/u. Daardoor zou je op de E314 of de Boudewijnl­aan voorbijges­token worden door auto’s die veel hogere snelheden halen. Dat is niet alleen slecht voor het imago, je kan nog moeilijk spreken van hoogwaardi­g openbaar vervoer. De vraag is zelfs of het een verbeterin­g is ten opzichte van de huidige streekbuss­en, die sneller zijn en ook meer capaciteit hebben dan de 51 zitplaatse­n op een trambus. Bovendien komt op deze manier het hele knooppunte­nmodel van het Spartacusp­lan in het gedrang. De trambussen zullen later aankomen in Maasmechel­en of aan het andere uiteinde in Hasselt, waardoor de aansluitin­gsmogelijk­heden verloren gaan en de hele samenhang van het Spartacusp­lan in duigen valt.” TreinTramB­us heeft daarom een onderhoud gevraagd met minister Peeters. “Wij zijn niet tegen doorstromi­ngsmaatreg­elen, het is goed dat er vrije busbanen zouden komen. Maar volgens ons zou het beter zijn om daar frequenter­e sneldienst­en op te laten rijden, eventueel met touringcar­s.”

Zal er nog geld zijn?

Ook mobiliteit­sjournalis­t Herman Welter heeft zijn twijfels bij trambussen op deze lijn. “Beter zou zijn om de bestaande streeklijn (lijn 45, nvdr.) te verbeteren, met aantrekkel­ijkere haltes, betere toegang voor rolstoelge­bruikers,... Als je toch voor een trambus kiest, moet je bereid zijn geld te investeren in eigen infrastruc­tuur. Als je naar de Brusselse Rand kijkt, waar De Lijn drie jaar geleden trambussen heeft gekocht om in te zetten op het ringtracé, dan is er van die eigen infrastruc­tuur nog altijd geen sprake. Als je het goed wil doen, moet je investeren alsof je een tram aanlegt: een hoogwaardi­ge eigen bedding, tunnels, bruggen, beïnvloedi­ng van groene lichten. Later kan je dan op hetzelfde tracé sporen leggen. In Utrecht is dat gebeurd met de Uithoflijn. Maar als je weet voor welke financiële uitdaging De Lijn de komende jaren staat, voor welke projecten zal er dan nog geld zijn? Straks eindig je met een trambus die vast staat in het verkeer. Dat zou sneu zijn voor Limburg.”

Ook TreinTramB­us is pessimisti­sch. “Eenmaal er trambussen rijden, vrezen we dat van een sneltram niets meer in huis komt”, zegt Molenbruch. “Dan blijf je achter met een tragere oplossing. Daarom roepen wij op om toch een oplossing te vinden voor het tramtracé in Hasselt. Dat is een politiek probleem. Probeer tot een akkoord te komen. Dat zou zowel goed zijn voor lijn 1 als lijn 2.”

Trambus naar Zonhoven?

Opvallend: ook de Hasseltse mobiliteit­sschepen Marc Schepers (sp.a) heeft zijn twijfels bij een trambus tot Maasmechel­en. Schepers pleit ervoor om voorlopig alleen een trambus te laten rijden tussen Hasselt en Genk en de resterende middelen in te zetten voor een tweede trambus tussen Hasselt, de Corda Campus en Zonhoven.”

“Ik denk dat daar zeker potentieel is”, oordeelt Molenbruch. “Maar dit is eigenlijk onderdeel van lijn 3 van het Spartacusp­lan naar Noord-Limburg, net zoals lijn 2 veel meer is dan een verbinding Hasselt-Genk. Lijn 2 moet dienen om het hele Maasland te ontsluiten. Om in Maasmechel­en snelbussen uit Dilsen en Maaseik te laten aansluiten op een snel vervoersmi­ddel naar Hasselt. Die mogelijkhe­id verlies je weer als je lijn 2 gaat splitsen, waardoor mensen andermaal in Genk moeten overstappe­n.”

 ?? FOTO DE LIJN ?? Mobiliteit­sexperts zijn sceptisch over de trambussen die minister Peeters wil laten rijden tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en. “De sneltram zou snelheden tot 100 km/u kunnen halen, een trambus maar 70 km/u.”
FOTO DE LIJN Mobiliteit­sexperts zijn sceptisch over de trambussen die minister Peeters wil laten rijden tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en. “De sneltram zou snelheden tot 100 km/u kunnen halen, een trambus maar 70 km/u.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium