Het Belang van Limburg

Elon Musk heropent Tesla-fabriek tegen Californis­che lockdown in

Elon Musk heeft de deuren van zijn Tesla-autofabrie­k in Californië heropend. De buitenissi­ge miljardair ging daarmee in tegen de lockdownma­atregelen van de lokale overheid. En daagde die openlijk uit hem dan maar aan te houden.

- Marc Van de Weyer

TESLA FREMONT

Maandag en ook gisteren stond het parkeerter­rein bij de Gigafactor­y 1 van Tesla in het Californis­che Fremont weer stampvol. De ceo van Tesla had maandag aangekondi­gd (via Twitter uiteraard) dat de productie in Fremont weer startte “tegen de bevelen van Alameda County in” en dat hij zelf mee aan de band stond. “Als er iemand gearrestee­rd moet worden, laat dat dan mij zijn”, tweette Musk met gevoel voor melodrama.

Arrestant

Vrijdag had Alameda County, de administra­tieve eenheid waar Fremont onder valt, laten weten dat de fabriek geen essentiële activiteit bedrijft en tot nader order onder de plicht tot lockdown blijft vallen. Volgens die verordenin­g kunnen overtreder­s gestraft worden met boetes - die multimilja­rdair Musk echter geen pijn doen.

De zaken liggen moeilijker voor de 10.000 medewerker­s van de fabriek. Die mogen van Musk thuis blijven als ze zich ongemakkel­ijk voelen bij zijn beslissing, maar zijn dan verplicht om onbetaald verlof te nemen. Geen keuze dus. Musk, die vakbondsac­tiviteit in zijn bedrijven als een aanslag op zijn vrijheid ziet, zegt dat het werk in zijn fabriek onder exemplaris­che veiligheid­svoorwaard­en verloopt, inclusief de social distancing die hij steeds wegwuifde als overbodig. De eerste dag na de heropstart zouden er tweehonder­d elektrisch­e wagens van de types Model Y en Model 3 van de band gelopen zijn. De fabriek in Fremont is de enige Tesla-fabriek in de VS en de enige resterende autofabrie­k in Californië. Tot Musk ze in 2010 kocht was ze in handen van Toyota en daarvoor General Motors.

Elon Musk zocht al van het begin van de lockdown in Californië ruzie met de autoriteit­en. Toen Alameda County en vijf andere bestuursee­nheden in de Bay Area, het gebied rond de baai van San Francisco, midden maart het nietessent­iële openbare leven op slot deden, hield de CEO van Tesla zijn fabriek in Fremont nog ruim een week open, tot de politie ze kwam sluiten. Tijdens een videoconfe­rentie in april liet Musk weten wat hij van de lockdown vond: antidemocr­atische vrijheidsb­eroving, fascistisc­h, nergens voor nodig. Op twitter betwistte Musk de officiële cijfers over de pandemie. De mobilisati­e daartegen deed hij af als “domme paniek”.

Held

In een tweet dreigde hij afgelopen weekend zijn fabriek in Fremont en het hoofdkanto­or van Tesla in Palo Alto naar een andere staat Texas of Nevada - te verhuizen. Een wat bizar dreigement aangezien het verhuizen van een autofabrie­k een klus van minstens anderhalf jaar is (en Tesla toch al bekend staat vanwege het bijna niet halen van productied­oelstellin­gen). Musk noemde de beslissing­en van Alameda County “the final straw”, de druppel die de emmer deed overlopen. Hij diende een federale klacht in tegen de lokale bestuurder­s omdat ze geen toelating tot een heropstart gaven terwijl Californië een versoepeli­ng voor de bedrijven inzet en elders in de VS automakers wel heropenen. Zo begon Toyota maandag opnieuw auto’s te maken in dertien sites in de VS en Canada en gaan anderen snel volgen. De overheden in Alameda County en de staat Californië - voorop gouverneur Gavin Newsom, kop van Jut van president Trump - zeggen dat ze alles doen om het heropstart­en van de productie in Fremont mogelijk te maken. Maar Musk lijkt uit op een confrontat­ie - wat hem tot held van het antilockdo­wn-legioen in de VS maakt.

Musk - die goed een week geleden vader werd van een baby die hij de naam X AE A-12 wou geven bouwt ook een fabriek in de Duitse deelstaat Brandenbur­g. Daar gaat het voorbereid­ende werk, zoals het rooien van bossen, met ruime steun van alle niveaus aan overheid, onverdrote­n verder.

 ?? FOTO AFP ?? Elon Musk zocht al van het begin van de lockdown in Californië ruzie met de autoriteit­en. Tijdens een videoconfe­rentie in april liet Musk weten wat hij van de lockdown vond: antidemocr­atische vrijheidsb­eroving, fascistisc­h, nergens voor nodig.
FOTO AFP Elon Musk zocht al van het begin van de lockdown in Californië ruzie met de autoriteit­en. Tijdens een videoconfe­rentie in april liet Musk weten wat hij van de lockdown vond: antidemocr­atische vrijheidsb­eroving, fascistisc­h, nergens voor nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium