Het Belang van Limburg

Vijf surfers overleden aan Nederlands­e kust

-

ONGEVAL SCHEVENING­EN In het Nederlands­e Schevening­en zijn vijf ervaren surfers verdronken in zee. De Nederlande­rs werden allicht verrast door de harde wind en de enorme hoop algenschui­m op het wateropper­vlak.

Een groep van zo’n tien Nederlands­e surfers kwam maandagavo­nd voor de kust van Schevening­en in de problemen. Vijf onder hen, mannen tussen 22 en 38 jaar oud, verdronken in het water. Twee anderen moesten gereanimee­rd worden. Opmerkelij­k: het waren allemaal ervaren surfers, die dat stuk van de zee als hun broekzak kenden. Zeker drie van de slachtoffe­rs waren internatio­naal getrainde redders, die onder meer in Australië trainden.

Dik pak schuim

Wat er maandagavo­nd fout liep, wordt nog onderzocht. Het waaide hard, de wind blies met windkracht 7, en er was een Noorse zeestromin­g die voor sterkere, hogere golven zorgde dan ze in Schevening­en gewoon zijn. De golven werden twee tot drie meter hoog. Volgens sommige getuigen ging de groep uitgereken­d het water in om in deze ‘lange zeedeining’ te kunnen trainen. Bovendien lag er een dik pak algenschui­m op het water, tot wel tien meter diep in zee. Surfers die wel gered konden worden, getuigden dat ze nog nooit zo’n dik pak schuim op het water gezien hadden. De hulpdienst­en moesten bij hun reddingsac­tie met een helikopter vlak boven het wateropper­vlak vliegen, om het schuim uiteen te blazen. Sommige Nederlands­e media menen dat de surfers door de hoge golven verrast werden, en door het schuim geen lucht meer konden happen. “Ze zijn de weg kwijtgeraa­kt in het schuim, net als in een lawine”, zei een van hun vrienden. Ook aan de Vlaamse kust ligt deze week zo’n dik pak schuim op de stranden. “Dat schuim is afkomstig van algen”, verduideli­jkt Jan Feys, mariene bioloog bij het Vlaams Instituut voor de Zee. “Piepkleine schuimalge­n maken enzymen aan om in het water te kunnen samenklont­eren tot kleine kolonies. Als de algen sterven en de bolletjes ontbinden, komen die enzymen los. Door de wind wordt dat opgeklopt tot schuim.” “Dat er nu uitzonderl­ijk veel schuim ligt, komt doordat er enorm veel wind is”, zegt Feys. “Dat het schuim voor een overlijden zou gezorgd hebben, is uitzonderl­ijk.”

 ?? FOTO UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM ?? Reddingswe­rkers zoeken in het schuim naar de lichamen van de vermiste surfers.
FOTO UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM Reddingswe­rkers zoeken in het schuim naar de lichamen van de vermiste surfers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium