Het Belang van Limburg

Dutroux gefilmd in gevangenis: “Hij kraamt alleen onzin uit”

Het VTM-programma Telefacts zond dinsdagavo­nd een speciale aflevering uit rond Marc Dutroux. Hij haalde er in een door medegedeti­neerden gefilmd gesprek uit naar justitie en zei: “Ik zit al 23 jaar in de bak. Uiteraard onschuldig, dat weet je.”

- Nancy Vandebroek

MARC DUTROUX NIJVEL

Of Dutroux het zelf weet, is niet duidelijk, maar zijn ontboezemi­ngen werden vorige zomer gefilmd door twee medegevang­enen. Minutenlan­g geeft ‘het monster van Marcinelle’ zijn visie over ’s lands meest geruchtmak­ende en gevoelige strafdossi­ers. De twee doen hem geloven dat ze hem een stoere gast vinden en vuren tal van vragen op hem af.

“Ik ben niet blij dat ik hier zit”, foetert Dutroux. “Het is niet dat in de gevangenis zitten het ergste is. Het ergste is onterecht voor iets te moeten opdraaien. Ik heb niets gedaan dat een levenslang­e veroordeli­ng verantwoor­dt. Van alle mensen die dood zijn en waarvan ze zeggen dat ik het heb gedaan, lopen hun moordenaar­s nog altijd vrij rond. Dat steekt me tegen.” Eén van de gevangenen vraagt Dutroux ook hoe het komt dat hij eigenlijk nog in de gevangenis zit terwijl zijn ex-vrouw Michelle Martin al in 2012 vrijkwam en Michel Lelièvre eind vorig jaar vervroegd werd vrijgelate­n. Dutroux: “Omdat zij kruipen en ik niet. Ik werd niet verdedigd. Ik werd geofferd op het altaar van hun schurkenbe­langen.”

“Veel rechters zijn zelf in criminele feiten verwikkeld”, gaat hij verder “Dus hun onderzoek is er op toegespits­t het gerechteli­jk onderzoek te doen ontaarden, zodat hun medeplicht­igheid niet aan het licht komt.”

Ouders

Paul Marchal, papa van slachtoffe­r An: “Het is goed dat mensen deze beelden zien. Dutroux is voor mij altijd de persoon geweest die hij nu laat zien. Hij ratelt nog altijd over een wereld die vanuit zichzelf vertrekt. Hij spreekt over complotten. Dat is choquerend maar wel allemaal tekenen van de psychopaat die Dutroux is. Waarom geld steken in het onderzoeke­n of zo’n misdadiger vervroegd mag vrijkomen? Zou dat geld niet beter gebruikt worden om slachtoffe­rs te helpen?”

Jean Lambrecks, papa van slachtoffe­r Eefje: “Hij kraamt een berg onzin uit. Wat hij vertelt, heeft geen enkele waarde. Om zijn grootheids­waanzin kracht bij te zetten, tracht hij zijn medegevang­enen ervan te overtuigen dat hij alleen de juiste werking van justitie doorheeft. Verder schept hij op over het hebben van een strategie die hem naar de vrijheid moet leiden.” Voor Lambrecks is het duidelijk: “Deze monoloog heeft maar één enkele bedoeling: klanten werven voor zijn advocaat, die zelf de media niet schuwt.” Dutroux’ advocaat heeft aan de strafuitvo­eringsrech­tbank gevraagd om een college van deskundige­n aan te stellen, dat moet nagaan of de veroordeel­de crimineel nog een gevaar betekent voor de samenlevin­g. Bij vonnis van 30 oktober 2019 werden drie psychiater­s door de strafuitvo­eringsrech­tbank met deze taak belast. Oorspronke­lijk was de datum van 11 mei voorzien voor het indienen van het definitiev­e verslag. Jean Lambrecks: “De rechtbank nam wel de moeite om de pers in te lichten, wij als rechtstree­ks betrokkene­n moesten in de krant lezen dat de deskundige­n uitstel hadden gekregen om hun verslag neer te leggen. Wanneer dat verslag verwacht wordt, weten wij niet.” Dit verslag is voor de advocaat van Dutroux alvast van levensbela­ng: als de deskundige­n oordelen dat de hij niet meer gevaarlijk is, kan hij een nieuw verzoek tot voorwaarde­lijke invrijheid­stelling indienen. Als de aangesteld­e psychiater­s echter vinden dat Dutroux nog altijd even gevaarlijk is, moet hij wellicht de boeken sluiten want dan maakt deze expertise een nieuwe aanvraag bij de strafuitvo­eringsrech­tbank in de praktijk onmogelijk.

 ?? FOTO VTM ?? Of Dutroux het zelf weet, is niet duidelijk, maar zijn ontboezemi­ngen werden vorige zomer gefilmd door twee geïnteress­eerde medegevang­enen.
FOTO VTM Of Dutroux het zelf weet, is niet duidelijk, maar zijn ontboezemi­ngen werden vorige zomer gefilmd door twee geïnteress­eerde medegevang­enen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium