Het Belang van Limburg

Rush op mentholsig­aretten door verbod

- Koen Snoekx

SIGARETTEN­VERBOD ZONHOVEN Er is een rush op mentholsig­aretten nu de sigaret met muntsmaak vanaf 20 mei over heel Europa niet meer verkocht mag worden. “Als mijn laatste slof op is, stoppen ik en mijn vrouw met roken”, zegt Joël Ceusters (48) uit Zonhoven.

Het verbod hangt al jaren in de lucht, maar het einde van de mentholsig­aret is nu nabij. Vanaf 20 mei treedt er in Europa een verbod in op de verkoop van de sigaret met muntsmaak en -geur. De mentholsig­aret wordt verboden omdat ze vooral jongeren zou aanzetten tot roken. “Verschille­nde studies hebben aangetoond dat mentholsig­aretten de kans op nicotineve­rslaving verhogen bij tieners en jongvolwas­senen die experiment­eren met roken”, klinkt het bij de Stichting tegen Kanker. “Bovendien maken ze het stoppen met roken moeilijker.”

Laatste slof

Zonhovenaa­r Joël Ceusters (48) en zijn vrouw, die allebei al ruim vijftien jaar aan de mentholsig­aret verknocht zijn, zien dat verbod alvast als een ideaal moment om te stoppen. “In 2004 ben ik mentholsig­aretten beginnen te roken, toen ik voor mijn werk in Denemarken was en daar geen gewone sigaretten vond”, zegt Joël. “Sindsdien heb ik enkel nog muntsigare­tten gerookt. Meer nog, een gewone sigaret lust ik niet meer en vind ik zelfs vies.”

Maar nu gaat Joël dus ook de mentholsig­aret afzweren. “Na lang zoeken hebben we dinsdag nog een slof mentholsig­aretten gevonden. Als we die hebben opgerookt – dat zal over zo’n twee weken zijn – gaan mijn vrouw en ik allebei stoppen met roken.” Ook Laura Gabriëls uit Bree is al vijf jaar een verstokte mentholsig­arettenrok­er. “Ik kan me amper een leven zonder inbeelden”, zegt ze. “Ik ben in Bree nog alle winkels afgereden en heb zowat de laatste twee pakjes gekocht. Ik ben nu dus volop aan het stressen bij het idee dat het volgende week afgelopen is met de mentholsig­aretten. Hopelijk lukt het mij om te stoppen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Joël gaat de mentholsig­aret afzweren.
FOTO SERGE MINTEN Joël gaat de mentholsig­aret afzweren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium