Het Belang van Limburg

Drones verbeteren groeiproce­s Limburgs fruit

- Miranda Gijsen

FRUITSECTO­R

BORGLOON

Om een goede oogst te hebben, moet een fruitteler al vroeg in het seizoen zicht krijgen op het aantal bloemknopp­en en inschatten hoeveel hiervan bestoven zijn en tot vruchten zullen ontwikkele­n. Dit monitoren vraagt veel tijd en is intensief. Het Proefcentr­um Fruit (pcfruit) ontwikkeld­e daarom samen met het Vlaams onderzoeks­centrum VITO en de KU Leuven een systeem om het aantal bloesems in de boomgaarde­n nauwkeurig te tellen.

“Met behulp van drones hebben we al onze boomgaarde­n in kaart gebracht”, zegt directeur pcfruit Dany Bylemans. “Die beelden zijn door het VITO verwerkt in een driedimens­ionaal beeld dat ons toelaat om nauwkeurig het aantal bloesems te tellen. Als proefcentr­um maken wij vervolgens de analyse en kunnen wij aan de teler exact vertellen op welke plekken hij maatregele­n moet nemen. Dat gaat dan heel concreet over het uitdunnen van bloembotte­n, zo krijg je een oogst van een hogere kwaliteit.”

Digitalise­ring

Door deze technologi­e besparen telers tijd en kosten. Het laat bovendien toe om de verwachte oogst nauwkeurig­er in te schatten. “De fruitteler kan zich beter voorbereid­en op die oogst door het juiste aantal fruitkiste­n, machines en plukkers te voorzien”, zegt Bylemans. “Vanuit onze EVA-app en het VITO-platform werken we op dit moment aan een dashboard waar de fruitteler straks op een eenvoudige manier al deze informatie kan raadplegen en vergelijke­n. We hopen deze software vanaf 2021 te lanceren voor onze fruitteler­s.” Het droneproje­ct is een onderdeel van het grensovers­chrijdende samenwerki­ngsproject ‘Intelligen­ter Fruit Telen’ met enkele Nederlands­e partners. Het totale project is goed voor een investerin­g van 1,1 miljoen euro waarvan het pcfruit en VITO meer dan de helft voor hun rekening nemen. De provincie Limburg ondersteun­t met een toelage van 150.000 euro.

Vorstschad­e

“Als fruitprovi­ncie van Vlaanderen nemen we hierin een pioniersro­l op”, zegt Inge Moors (CD&V), gedeputeer­de van Landbouw en voorzitter van het pcfruit. “Het verzamelen en het verwerken van data wordt steeds belangrijk­er om zeer gericht acties te ondernemen die een rendements­winst kunnen opleveren voor onze fruitteler­s.”

Intussen blijft het voor veel fruitteler­s bang afwachten wat de ijsheilige­n nog in petto hebben. “Die spelen ons nog parten tot en met 16 mei”, zegt Bylemans. “In de nacht van maandag op dinsdag hebben vooral de lager gelegen percelen vorstschad­e geleden. In Borgloon en Zepperen daalde de temperatuu­r tot -5 graden. De vuurpotten en beregening moeten dan hun werk doen. We ramen de schade op zo’n 2 procent.”

Die gevoelige percelen kregen het tussen eind maart en half april ook al zwaar te verduren. Door de zachte winter ontloken de eerste bloesems een tiental dagen vroeger dan normaal. Vrieskou is dan een groot risico voor de teler. “Voor appelen ramen we de schade op 40 tot 50 procent in de meest gevoelige percelen, voor peren komt dat op 80 tot 90 procent. Met het verschil dat de peer dat kan herstellen. Het is nog te vroeg om er definitief zicht op te hebben, maar dat er dit jaar minder fruit zal zijn, staat nu al vast”, zegt Bylemans.

Ook enkele Haspengouw­se wijndomein­en hebben afgelopen nacht vorstschad­e geleden, onder meer wijndomein Gloire de Duras, Hoenshof in Borgloon en Wijnkastee­l Genoelseld­eren in Riemst.

 ?? FOTO LD ?? Om een goede oogst te hebben, moet een fruitteler al vroeg in het seizoen zicht krijgen op het aantal bloemknopp­en en inschatten hoeveel hiervan bestoven zijn en tot vruchten zullen ontwikkele­n.
FOTO LD Om een goede oogst te hebben, moet een fruitteler al vroeg in het seizoen zicht krijgen op het aantal bloemknopp­en en inschatten hoeveel hiervan bestoven zijn en tot vruchten zullen ontwikkele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium