Het Belang van Limburg

“Krekels worden de nieuwe garnalen”

- Mark van Luyk

COLRUYT BRUSSEL De Colruyt Group gaat investeren in de Brusselse start-up Kriket, de maker van de eerste Belgische krekelreep. Kriket wil met het vrijgekome­n geld nieuwe producten ontwikkele­n op basis van krekels.

Kriket staat vandaag gekend voor zijn repen op basis van krekelmeel die nu al te koop zijn in verschille­nde Belgische winkels zoals Bio-Planet, AS Adventure en Aveve. Maar de start-up wil van krekels een mainstream product maken in ons land. Eén derde van de wereldbevo­lking ziet krekels al als een hoogwaardi­ge en duurzame bron van eiwitten.

Krekels, die bekendstaa­n voor hun karakteris­tieke zachte notensmaak, combineren heel wat gezondheid­sen duurzaamhe­idsvoordel­en. De insecten bevatten bijvoorbee­ld twee keer zoveel eiwitten als rundvlees, zijn rijker aan calcium dan melk en bevatten meer ijzer dan spinazie. Dat de productie van krekels tot 2.000 keer minder water vereist dan rundvlees en dat er daarbij tot 60 keer minder broeikasga­ssen vrijkomen, toont ook aan dat de insecten een bijzonder efficiënte en duurzame bron van eiwitten zijn voor ons milieu. In de wetenschap dat we tegen 2050 twee miljard extra monden moeten voeden, kunnen ze daarom helpen de klimaatimp­act van ons voedingssy­steem zo laag mogelijk te houden. Ondanks die voordelen zijn insecten als voedingsbr­on nog geen dagelijkse kost in België, al komt de vraag wel op gang. Uit marktonder­zoek blijkt dat maar liefst vier op de tien Belgen minstens één keer in hun leven insecten aten. In de rest van Europa groeit de markt voor alternatie­ve eiwitten jaarlijks met dubbele cijfers. Zo wist Kriket in zijn eerste jaar meer dan 100.000 repen te verkopen.

Normaal

Michiel Van Meervenne, oprichter van Kriket, is ervan overtuigd dat krekels binnen enkele jaren deel zullen uitmaken van onze dagelijkse kost. “Tijdens ons eerste jaar hebben we gemerkt dat heel wat consumente­n openstaan voor het eten van insecten. Ik hoop krekels tegen 2030 even normaal te maken als garnalen of scampi’s.”

 ?? FOTO KRIKET ?? De krekelreep is nu al te koop.
FOTO KRIKET De krekelreep is nu al te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium