Het Belang van Limburg

Aanhoudend­e droogte nefast voor vlinders en kikkers

- Mark van Luyk

KLIMAAT

DIEPENBEEK

De aanhoudend­e droogte van dit voorjaar is opnieuw een slechte zaak voor de planten en dieren in onze natuurgebi­eden. Vooral vlinder- en kikkersoor­ten dreigen te verdwijnen.

In Nederland wijst onderzoek uit dat de afgelopen jaren 50 tot 60 procent van de populaties beekprikke­n en rivierdond­erpadden in beken bedreigd is omdat de leefgebied­en droogviele­n. Ook de grote modderkrui­per, een vissoort, bleek in diverse sloten te zijn uitgestorv­en. Nog dramatisch­er is de situatie voor het vlinderbes­tand. De kleine heivlinder en kommavlind­er zijn zo goed als verdwenen. Ten slotte dreigen ook verschille­nde libellenso­orten te verdwijnen.

“In Vlaanderen speelt hetzelfde probleem”, zegt Peter Engelen van Natuurpunt. “Jaarlijks tel ik bijvoorbee­ld op een achttal locaties in het Nationaal Park Hoge Kempen het aantal legsels van de heikikker. Bij de laatste telling waren er dat nul. Maar ook de bruine kikker en bruine pad – die je vaak vindt in tuinvijver­s – gaan sterk achteruit. Omdat de grond uitdroogt, vinden de kikkers geen slakken en regenworme­n meer. Het aantal eicellen dat een vrouwelijk­e heikikker na de winterslaa­p aanmaakt, hangt af van haar hoeveelhei­d vetcellen. Hoe minder eten ze vinden, hoe minder vetcellen. De zachte winter was ook niet gunstig voor amfibieën. Ze worden vaak wakker en sterven in hun winterslaa­p door een gebrek aan brandstof. Soorten als de hazelworm en de salamander ondervinde­n ook hinder van de extreme droogte.”

Bomen

Van midden maart tot midden april was het 28 dagen lang droog. “Het effect van de droogte van dit voorjaar zullen we pas later zien, maar het ziet er niet goed uit”, vreest vlinderexp­ert Wim Veraghtert van de Bond Beter Leefmilieu. “Door de droogte van 2018 en 2019 hebben heel wat vlinderpop­ulaties klappen gekregen. De dagpauwoog, die zich op brandnetel­s nestelt, is door de droogte bijna verdwenen. De larven hebben het niet overleefd op de dorre plantjes. Ook de Limburgse heivlinder heeft er erg onder te leiden. De hittegolve­n van vorig jaar waren de druppel. Tot voor kort zat er ook een grote populatie kommavlind­ers in Lommel, maar die is nagenoeg weg. Het is dus hopen op wisselvall­ig weer.”

“Ook de groei van de bomen is door de droogte helemaal aan het stilvallen”, zegt Geert Sioen van het onderzoeks­centrum INBO. “De natuur draagt nog de gevolgen van de kurkdroge zomer van 2018 en 2020 lijkt dezelfde weg op te gaan. Het voorjaar was nu in ieder geval nog droger dan toen. Zodra het te droog wordt voor een boom, stopt de groei en schudt hij zijn blaren af. We zien in Limburg dat de fijnspar en de grove den het moeilijk hebben en dat is opvallend, want er werd altijd gedacht dat naaldbomen goed tegen de droogte konden.”

Het INBO brengt ieder jaar de schade aan de bomen in kaart. “in 2019 was 22,7 procent van onze steekproef­bomen beschadigd.” Door droogte krijgt ook de letterzett­er vrij spel. Dat is een kever die zich met schors voedt en hele bossen kan aantasten. “Een direct gevolg van de droogte. Verzwakte bomen scheiden een alcoholach­tig sap af waar de letterzett­er verzot op is.” Vlaanderen heeft een plan klaar om de droogte aan te pakken, maar volgens natuurlief­hebbers kan het beter. “Meer variatie aanbrengen in het landschap geeft de soorten alvast meer kansen”, zegt Wim Veraghtert. “We zouden het water moeten bufferen in onze natuurgebi­eden”, vult Peter Engelen aan. “De wateringen moeten stoppen met het uitdiepen van de grachten en er moeten meer dammetjes worden aangebrach­t zodat het water langer kan blijven staan en insijpelen. Dat kan in principe in één seizoen worden opgelost.”

 ?? FOTO NB ?? De heikikker.
FOTO NB De heikikker.
 ?? FOTO EDDY BORMANS ?? Een libelle.
FOTO EDDY BORMANS Een libelle.
 ?? FOTO RR ?? De kamsalaman­der.
FOTO RR De kamsalaman­der.
 ?? FOTO REPRO HLS ?? De hazelworm.
FOTO REPRO HLS De hazelworm.
 ?? FOTO KRIS DECLEER. ?? De heivlinder.
FOTO KRIS DECLEER. De heivlinder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium