Het Belang van Limburg

Ebema neemt Eurodal onder de vleugels

Ebema, producent van hoogwaardi­ge betonprodu­cten met vestiginge­n in Zutendaal en Rijkevorse­l, neemt collega Eurodal uit Grobbendon­k onder zijn hoede. Beide partijen zijn erg in hun nopjes over de deal.

- Dominiek Claes

BETONPRODU­CTEN ZUTENDAAL/GROBBENDON­K

De onderhande­lingen tussen Ebema en Eurodal gingen maanden geleden - nog in precoronat­ijd - van start. Maar de finish is onlangs pas bereikt. Het is voor Ebema niet de grootste overname, maar wel een erg strategisc­he. “We hebben even nagedacht of we in deze onzekere tijden wel door zouden gaan met de deal”, zegt co-CEO Sonja Kuypers van Ebema. “Maar we kunnen nu een dergelijk mooie stap vooruit zetten, die kans wilden we niet laten liggen. Bovendien is het een teken van hoop, van geloof in de toekomst. We hebben altijd onder ons al gezegd dat, als we één bedrijf zouden willen overnemen, dat het Eurodal zou zijn. Hun producten vormen een dergelijk mooie aanvulling op onze oplossinge­n, dat het een ideale stap vooruit zou zijn.”

Adoptie

In de praktijk neemt Ebema in een eerste fase de helft van de aandelen over van de eigenaren Philippe Segers, Patrick Bynens en Gerald Van Doren van Eurodal. Het is de bedoeling dat later alle aandelen worden overgenome­n. Over de waarde van de transactie zijn geen details bekendgema­akt. Patrick Bynens is overigens geen onbekende in Limburg. Hij was één van de kandidaten om destijds delen van welfselpro­ducent Echo in Houthalen en Genk over te nemen. “Wij hebben het gevoel dat met de integratie van deze twee mooie familiebed­rijven ons kind de juiste adoptieoud­ers heeft gevonden”, zegt hij namens de drie aandeelhou­ders. “Wij zochten immers op langere termijn continuïte­it voor ons bedrijf en geloven sterk in de gezamenlij­ke mogelijkhe­den en de gemeenscha­ppelijke cultuur, een cultuur waarin medewerker­s belangrijk zijn.”

“De gesprekken maakten al snel duidelijk dat onze missie, visie en DNA nauw bij elkaar aansluiten”, beaamt een tevreden gedelegeer­d bestuurder Ludo Panis van Ebema. “Daarom zijn we zeer tevreden dat de zaakvoerde­rs van Eurodal zelf voorstelde­n om actief te blijven in het bedrijf.”

Aanvulling

“Onze producten vullen elkaar wonderwel aan”, zegt ook Sonja

Kuypers. “Samen zullen we een zeer compleet gamma aan tegels van groot formaat en vloerplate­n kunnen aanbieden aan onze klanten.” Beide bedrijven hebben ook erg innovatiev­e producten in huis. Zo scoort Eurodal bijvoorbee­ld hoog met Hydrops, een uniek systeem voor waterbuffe­ring waarvoor onder meer Ikea al voor de bijl ging. Ebema haalde recent nog een Henry van de Velde award binnen voor de waterdoorl­atende zitbank ‘Waterbench’ van designer Barbara Standaert. Om maar een paar voorbeelde­n te noemen.

Familiaal

Het resultaat is een samenwerki­ng die 100 procent Belgisch en 200 procent familiaal is. De nieuwe groep zal 250 medewerker­s tellen in de vestiginge­n in Zutendaal, Rijkevorse­l en Grobbendon­k. Samen haalt de fusiegroep een omzet van 57 miljoen euro. Dit jaar nog voorziet Ebema grote investerin­gen in haar vestiging in Rijkevorse­l.

 ?? FOTO RR ?? Zo werd de deal beklonken: een virtuele handdruk op veilige afstand.
FOTO RR Zo werd de deal beklonken: een virtuele handdruk op veilige afstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium