Het Belang van Limburg

Bijna helft minder starters in april

- Guido Cloosterma­ns

ONDERNEMIN­GEN HASSELT Er zijn in april 43 procent minder nieuwe bedrijven opgericht dan in april vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van ondernemer­sorganisat­ie Unizo Limburg. Voor het hele kwartaal was er een daling van het aantal starters met 8 procent.

Dat er dit jaar minder nieuwe ondernemin­gen werden opgericht dan vorig jaar, is geen verrassing. In het eerste kwartaal van 2020 werden 2.927 nieuwe zaken boven de doopvont gehouden. Dat was een daling met 8 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. Toen werden 3.075 bedrijven opgericht.

De impact van de coronacris­is was pas goed voelbaar in april. Toen werden in Limburg 471 nieuwe bedrijven opgericht, een daling met 43 procent ten opzichte van vorig jaar, toen in april 832 bedrijven van start gingen. In maart en april werden samen 915 ondernemin­gen opgericht. Ondanks de forse daling laten niet alle jonge starters zich door de coronacris­is afschrikke­n, aldus Unizo Limburg. “Er zijn gelukkig nog altijd heel veel starters die de sprong wagen en er voluit voor willen gaan, met passie en ambitie”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Dat stemt bijzonder hoopvol voor de toekomst.”

Meer vragen

Het klinkt misschien vreemd maar Unizo Limburg krijgt de laatste weken weer meer vragen van kandidaat-starters. Een crisis kan ook een goed moment zijn om een nieuwe zaak uit de grond te stampen. Bart Lodewyckx: “We merken dat verschille­nde kandidaat starters al langer met het idee van een eigen zaak speelden en dat de crisis voor hen net de doorslagge­vende factor is om de sprong te wagen. Voordien blijven ze vasthangen aan hun vertrouwde job in dienstverb­and, maar door de crisis zitten ze vaker thuis en hebben ze tijd om grondig na te denken en alles op een rij te zetten.” Lodewyckx verwacht dan ook dat het aantal startende zelfstandi­gen de komende maanden opnieuw toeneemt. “We zien trouwens dat mensen zich in deze nieuwe realiteit toeleggen op niches. Denk maar aan bedrijven die palen ontwikkele­n met handzeep of consultant­s die advies geven om de nieuwe veiligheid­svoorschri­ften om te zetten in de praktijk. Mensen met ondernemer­sgeest zien mogelijkhe­den ook in moeilijke tijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium