Het Belang van Limburg

Everzwijne­n ploegen weide van Kiewitse B&B om

- Dirk Jacobs

Een rotte everzwijne­n heeft maandagnac­ht lelijk huis gehouden in de tuin van Bed & Breakfast ‘Le Refuge’ in Kiewit. “Die grasvelden zijn helemaal omgewoeld, overal zijn er gaten, kraters bijna.”

“We schrokken flink toen we ’s ochtends de gordijnen openschove­n”, vertelt uitbaatste­r Marie-Lisette. “Vorige week heb ik achteraan in ons park, achter de draad, al eens een hele groep zien passeren. Die draad hadden we rondom het hele terrein geplaatst omdat reeën hier de rozen kwamen afvreten. En nu gebeurt dit. Hoe ze precies zijn binnengera­akt, moeten we nog uitzoeken. Iemand raadde me aan een draad in beton te plaatsen, maar met al die stokoude eiken hier, is dat onbegonnen werk. Dan beschadige­n we alle wortels.”

Kinderen

“Vlak voor ons domein ligt een kinderdagv­erblijf en die mensen vragen me geregeld of ze met de kindjes onder de bomen mogen genieten van de schaduw”, vertelt Marie-Lisette. “Met alle plezier staan we dat toe maar nu heb ik ook daarvoor een schrik gepakt. Al komen die evers niet zo vaak overdag buiten natuurlijk. Maar wat kunnen we doen? Ze hebben echt diepe gaten geslagen, kraters bijna, dat kunnen we niet zomaar één twee drie herstellen. Ik vrees dat we de hele voortuin moeten omploegen en terug inzaaien. En dat kost een aardige duit terwijl we nu zelfs al wekenlang geen klanten kunnen ontvangen. En dat zal ook wel nog even duren.” Schepen Joost Venken (Groen) spreekt van een gigantisch probleem, maar de stad kan er weinig aan doen. “We kunnen alleen advies geven, maar ze moeten zelf instaan voor de beschermin­g van hun domein.”

“Ze kunnen alleszins wel bekijken of ze in aanmerking komen voor een schadeverg­oeding via onze website”, zegt Filip Hubin van Agentschap Natuur en Bos. “Omdat ze toch in de buurt van erkende natuurgebi­eden gehuisvest zijn, moeten ze die mogelijkhe­id zeker bestuderen. En voor de rest kan je niet veel meer doen dan je eigendom naar best vermogen beschermen.”

 ?? FOTO DJ ?? B&B Le Refuge heeft een groot domein. “De ligweides moeten opnieuw ingezaaid worden", zegt uitbaatste­r Marie-Lisette.
FOTO DJ B&B Le Refuge heeft een groot domein. “De ligweides moeten opnieuw ingezaaid worden", zegt uitbaatste­r Marie-Lisette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium