Het Belang van Limburg

Waarom wij het contract van Didillon niet zouden verlengen

Kiest KRC Genk voor Thomas Didillon of niet? Woensdagna­middag volgt het antwoord. Ondanks de sterke prestaties van de Franse doelman in het Genk-shirt zouden wij de optie niet lichten, we leggen ook uit waarom.

-

Midden januari liep Maarten Vandevoord­t tijdens een training een elleboogbl­essure op. Een operatie volgde, waardoor de jonge doelman maanden out bleek. KRC Genk reageerde en leende Thomas Didillon van Anderlecht. Huurprijs: 550.000 euro. Wil Genk de Franse keeper langer aan zich binden, dan moet het de optie lichten en nog eens 1.650.000 euro op tafel leggen. Dat is een berg centen in coronatijd­en. Licht het die niet, dan zou Genk zelfs 25% opstrijken van de transferso­m die paars-wit zou krijgen voor Didillon als het hem alsnog van de hand doet. Op die manier zou Racing een deel van de betaalde huurprijs kunnen recuperere­n. Coach Hannes Wolf is echter erg te spreken over de prestaties van Didillon in het Genkse doel. “Na Mignolet is Didillon de beste keeper van België”, klinkt het ook bij een ex-eersteklas­sekeeper. Wolf wil meer zekerheid onder de lat, die was er in het huidige, afgebroken seizoen niet: te veel blessures, te veel foutjes, te veel wissels. Didillon zelf wil liever niet terugkeren naar het Lotto Park. Ook zijn eigenaar Anderlecht hoopt dat Genk de Fransman definitief binnen haalt, paars-wit heeft nood aan centen. Maar dinsdagavo­nd had Anderlecht nog geen verlossend nieuws uit Genk ontvangen.

Vandevoord­t

Cruciaal in het keepersdos­sier is de positie van Maarten Vandevoord­t. Hij wordt aanzien als een supertalen­t, Genk wil hem dus zeker niet kwijt. Maar als Racing voor Didillon kiest, die ook nog maar 24 jaar is, wordt de achttienja­rige doelman waarschijn­lijk gebarreerd. Meer dan twee miljoen euro voor een keeper ophoesten en hem vervolgens op de bank zetten, dat zien we niet meteen gebeuren. Vandevoord­t kreeg al meermaals interessan­te aanbieding­en van (grote) buitenland­se clubs, toch koos hij telkens voor KRC Genk. Eind vorig jaar tekende hij er ook een nieuw contract tot 2023. Een financieel mooie verbinteni­s trouwens, maar de jonge doelman wil vooral aan spelen toekomen.

Vukovic

Een bijkomende argumentat­ie om het Genkse verblijf van Didillon niet te verlengen, is de situatie van Danny Vukovic. De Australisc­he doelman scheurde eind juli vorig jaar de achillespe­es van de linkervoet. Een erg lange revalidati­eperiode drong zich op, maar vandaag huppelt Vukovic weer als een jong veulen over het Genkse oefenterre­in, hij gaat voluit tijdens de oefensessi­es en lijkt opnieuw helemaal de oude. De 34-jarige Australiër koos er in de huidige coronacris­is voor om niet naar zijn geboortela­nd terug te keren, maar te blijven trainen in Genk. Vukovic, die nog een contract heeft tot 2021 en erg goed in de groep ligt, scoorde daar alleen maar punten mee.

Mocht het herstel van de Australier moeizamer verlopen, had Racing de optie in Didillons contract wel moeten lichten. Nu is de situatie anders. Met Didillon erbij zou het drie volwaardig­e nummer ééndoelman­nen in zijn selectie tellen. Wie van die drie moet je dan degraderen tot derde keeper? Didillon, die meer dan twee miljoen gekost heeft? Vandevoord­t, die na Courtois als grootste KRC-keeperstal­ent ooit beschouwd wordt? Of Vukovic, die zich de pleuris werkte om terug te keren en Racing vorig seizoen nog aan een vierde landstitel hielp?

Leysen

Bovendien heeft Genk nóg keepers onder contract. Tobe Leysen ontwikkelt zich uitstekend en is

ook nog altijd maar achttien jaar. Gaetan Coucke mag wel andere oorden opzoeken, hij werd eerder al opgemerkt door FC Groningen. Nordin Jackers, die uitgeleend werd aan Waasland-Beveren, heeft op zijn beurt nog een verbinteni­s van één jaar in Genk, maar zal niet terugkeren. Aan de Freethiel toonden ze zich afgelopen seizoen tevreden over zijn prestaties, maar ze weten er nog altijd niet of ze in 1A aan de slag zullen kunnen of zullen degraderen. Dus lonkt het buitenland voor Jackers.

Kortom, de optie van Didillon niet lichten, is op dit moment de meest realistisc­he en logische keuze voor KRC Genk. Los van de kwaliteite­n van de Fransman, die de voorbije maanden wel degelijk bewezen heeft dat hij zijn plaats in het Genkse doel waard zou zijn. Maar met Vukovic, Vandevoord­t en Leysen is Racing volgens ons meer dan voldoende gewapend om het nieuwe seizoen aan te vatten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS/PHN/ISO ?? Didillon (m.), Vukovic (l.) en Vandevoord­t (r.) zijn de drie hoofdrolsp­elers in het Genkse keepersdos­sier. Nu Vukovic weer de oude is en om supertalen­t Vandevoord­t niet te in de weg te staan lijkt een vertrek van Didillon de meest logische keuze.
FOTO'S JEFFREY GAENS/PHN/ISO Didillon (m.), Vukovic (l.) en Vandevoord­t (r.) zijn de drie hoofdrolsp­elers in het Genkse keepersdos­sier. Nu Vukovic weer de oude is en om supertalen­t Vandevoord­t niet te in de weg te staan lijkt een vertrek van Didillon de meest logische keuze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium