Het Belang van Limburg

Virton krijgt geen licentie, ploeg te weinig voor 1B

- Bart Lagae/Sven Claes

“Ik zeg neen tegen beloftente­ams in 1B. Onze reeks is geen vuilbak waar je van alles in kan gooien” Harm van Veldhoven CEO Lommel SK

COMPETITIE­FORMAT

Excelsior Virton kreeg van het BAS geen licentie voor 1B en zakt net als Roeselare naar de amateurree­ksen. Dat is goed nieuws voor RWDM, dat daardoor samen met Deinze en Seraing naar 1B promoveert. Maar het is tegelijk ook weer een puzzel voor de werkgroep van de Pro League die volgend seizoen voorbereid­t.

Na de beslissing­en van het BAS zijn er immers 25 clubs met een proflicent­ie overgeblev­en. De 16 clubs van 1A, vijf clubs uit 1B (Beerschot, OHL, Union, Roeselare en Lommel), en vier clubs uit eerste amateur (Deinze, Seraing, RWDM en Lierse). Als OHL en Beerschot met de huidige zestien eersteklas­sers een competitie met achttien vormen - een voorstel dat op dit moment breed gedragen wordt binnen de Pro League -, komt 1B één ploeg te kort. Wordt er dan alsnog een ploeg zonder licentie opgevist? Virton of Roeselare? Dat lijkt weinig waarschijn­lijk na de beslissing­en van het BAS. Of komt het voorstel beloftenpl­oeg(en) op te vissen opnieuw op tafel? De kans is groot dat het hele competitie­format van 1B wordt aangepast, al dan niet via een overgangsj­aar. “Het is afwachten wat de Pro League beslist”, tast ook LommelCEO Harm van Veldhoven nog in het duister. “Ik zeg alleszins neen tegen beloftente­ams in 1B. Onze reeks is geen vuilbak waar je van alles in kan gooien. Ik vind dat zelfs een vorm van competitie­vervalsing. In Nederland kende dat systeem veel problemen met beloftenpl­oegen, die op vrijdag niet op volle sterkte speelden, maar op maandagavo­nd wel. Voor Lommel SK primeert ten eerste rechtvaard­igheid en ten tweede staat de toekomst van het Belgisch voetbal voorop. Het zal vrijdag beslist worden door de G5 en de K11 en we beseffen maar al te goed dat onze stem maar klein zal zijn. Nadien zullen we het besluit intern evalueren, want 1B moet wel voor alle partijen sportief en commerciee­l interessan­t blijven.”

 ?? FOTO BELGA ?? Virton zakt net als Roeselare naar de amateureek­sen.
FOTO BELGA Virton zakt net als Roeselare naar de amateureek­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium