Het Belang van Limburg

Ex-bondsprocu­reur Wagner uit zware beschuldig­ingen

- Bart Lagae

Pierre François mengde zich meermaals in tuchtdossi­ers van spelers en clubs en drong erop aan dat die of die niet zou worden vervolgd. Ex-bondsprocu­reur Kris Wagner uit zware beschuldig­ingen aan het adres van de CEO van de Pro League. Ook Peter Bossaert, CEO van de voetbalbon­d, krijgt een veeg uit de pan.

Een dag nadat hij de voetbalwer­eld amuseerde/schoffeerd­e/ informeerd­e (schrappen wat past) met een opgemerkte “sollicitat­iebrief” om CEO van de bond te worden, doet exbondspro­cureur Kris Wagner een boekje open over zijn ervaringen bij de KBVB. Hij uit concrete beschuldig­ingen aan het adres van Pierre François, CEO van de Pro League, en Peter Bossaert, CEO van de KBVB.

“Ik heb het meer dan eens zwart op wit meegemaakt dat de CEO van de Pro League zich in individuel­e tuchtdossi­ers mengde en erop aandrong dat die of die speler toch niet zou worden vervolgd”, zegt Wagner. “Voor de praktijken waarmee ik geconfront­eerd ben geworden, bestaat een woord: normvervag­ing. Iedere keer dat ik met zoiets geconfront­eerd werd, heb ik de kat de bel aangebonde­n. Dat werd mij dan vervolgens door de CEO van de voetbalbon­d allerminst in dank afgenomen. Er bestaat binnen het voetbal een cultuur van we gaan elkaar vooral toch geen pijn doen.”

François ontkent de beschuldig­ingen. “Het enige dat ik hem ooit gezegd heb, is dat ik de straf van Malinovsky­i overdreven vond. Ik heb nooit gemaild of druk uitgeoefen­d.” Volgens Wagner is de invloed van de Pro League op de KBVB te groot. “De Pro League is een soort vakbond: is het normaal dat een vakbond ook de wetten schrijft? Ze is louter een organisati­e ter verdedigin­g van het financieel belang van de clubs. Ze is blind voor het algemeen voetbalbel­ang en heeft geen interesse in sport.” Wagner geeft ook voorbeelde­n. “Bij het begin van mijn mandaat werd mij op het hart gedrukt dat ik streng moest optreden tegen gebruik van pyrotechni­sch materiaal. Nultoleran­tie was de boodschap. Tijdens mijn mandaat heeft vervolgens de Pro League het Bondsregle­ment laten aanpassen: enkel het gooien van pyrotechni­sch materiaal geeft nog aanleiding tot tuchtvervo­lging. De tribunes mogen dus afbranden, maar tuchtrecht­elijk is er voor de clubs niets aan

Kris Wagner over Pierre François

Kris Wagner over Peter Bossaert de hand als geen bewijs voorligt van het gooien van pyrotechni­sch materiaal.”

Zwak figuur

“Een sportfeder­atie zou moeten draaien rond sport. Dat is nu niet het geval binnen de KBVB”, vervolgt Wagner. “Het is een organisati­e met een enorm potentieel, waar heel veel bekwame en goedmenend­e mensen werken, die het ongeluk hebben dat er een rotte appel aan het hoofd van de bondsadmin­istratie als CEO staat. Het gaat ook om een organisati­e met een enorme maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid en een voorbeeldf­unctie. Met een zwak figuur als CEO, wordt die verantwoor­delijkheid niet genomen en die voorbeeldf­unctie niet ingevuld. Het is niet normaal dat aan de top van de bondsadmin­istratie een loopjongen van een club zit (in zijn brief verwijst Wagner naar Club Brugge, nvdr.)”

Peter Bossaert wilde niet reageren op de beschuldig­ingen van Wagner, een man die hij in 2018 aanstelde als deel van zijn elfpuntenp­lan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium