Het Belang van Limburg

Vettel dan toch geen Baby-Schumi

- Gert Vermersch

Afgemaakt door Leclerc

AUTOSPORT ANALYSE Ferrari en Sebastian Vettel gaan eind 2020 na zes seizoenen en zonder wereldtite­l uit elkaar. Niet het resultaat dat de Duitser eind 2014 voor ogen had, toen hij in de voetsporen van idool Michael Schumacher wilde treden.

Veertien overwinnin­gen, twee keer vicewereld­kampioen: dat is het rapport dat Sebastian Vettel bij Ferrari kan voorleggen. Niet onaardig, maar niet wat de Duitser voor ogen had toen hij in 2015 als viervoudig wereldkamp­ioen voor het eerst het scharlaken racepak van de Scuderia aantrok.

“In mijn kinderjare­n was Michael Schumacher met zijn rode auto mijn idool. Ik vind het een hele eer om nu ook voor Ferrari te kunnen rijden”, klonk het destijds. Tussen 2000 en 2004 domineerde­n Schumacher en Ferrari de F1, en slaagden ze er na meer dan 20 jaar wachten in om de Italiaanse renstal opnieuw rijderstit­els te bezorgen. De tifosi waren er van overtuigd dat Vettel hetzelfde kon doen. Niet dus.

Waar het dan misliep? Aanvankeli­jk hoofdzakel­ijk bij Ferrari. De Scuderia had voor het hybridetij­dperk een veel minder competitie­ve wagen ontwikkeld dan Mercedes. Het duurde een paar jaar vooraleer die achterstan­d was weggewerk. In 2018 was het zover. Eindelijk was alles voor Vettel voorhanden om een gooi te doen naar de wereldtite­l. Toen verknalde Vettel het echter zelf, met een paar onbegrijpe­lijke fouten. Bij Ferrari hadden ze er genoeg van. Voor het eerst in bijna zestig jaar werd een jong talent aangetrokk­en: Charles Leclerc. De 20jarige Monegask moest Vettel wat extra motiveren, en zo mogelijk bijstaan in zijn zoektocht naar de wereldtite­l. Het liep iets anders. ‘Petit Prince’ Leclerc had één race nodig om zich naast Vettel te hijsen, twee om een gooi naar een GP-zege te doen. Nieuwe teambaas Binotto, die aanvankeli­jk Vettel op nummer één plaatste, liet de twee de rest van het seizoen bakkeleien. Dat leidde tot talloze incidenten, met als triest dieptepunt een aanrijding in de GP van Brazilië. Bij Ferrari hakte men eind december 2019 de knoop door: het contract van Leclerc werd verlengd tot 2024.

Stopt Vettel?

“Ja, er is nog plaats voor Vettel”, klonk het op dat moment. Vandaag werd dat: “Er is geen specifieke reden om onze samenwerki­ng te beëindigen, behalve dat we een andere visie hebben om onze doelen te bereiken.” Financieel zouden er geen struikelbl­okken zijn geweest, al was iedereen het er over eens dat Vettel na zijn snertseizo­en van 2019 had moeten inleveren. Wat de Duitser nu van plan is? “Het zijn vreemde tijden, maar ik wil het hoofdstuk bij Ferrari wel op een positieve noot afsluiten”, aldus de 32-jarige Duitser. “En verder wil ik de tijd nemen om te bepalen wat echt belangrijk is in mijn toekomst.” Niet onmogelijk dus dat de vader van drie er na 14 jaar in de F1 een punt achter zet.

Hamilton of Ricciardo?

Ondertusse­n wordt er al wild gespeculee­rd over wie in 2021 Vettels plaats bij Ferrari zal innemen. In de F1 weet men nooit, maar Max Verstappen wordt het niet. Die heeft immers net zijn contract bij Red Bull verlengd. Daniel Ricciardo en Carlos Sainz worden nogal eens naar voor geschoven, maar ook Lewis Hamilton heeft zijn contract bij Mercedes nog niet verlengd. Al is de kans groter dat de Brit – al dan niet geveinsde – interesse van Ferrari zal gebruiken om bij Mercedes zijn hoge looneisen van 60 miljoen euro per jaar door te drukken.

 ?? FOTO FABIAN SOMMER/DPA ?? Sebastian Vettel en Ferrari gaan eind dit jaar na zes seizoenen en zonder wereldtite­l uit elkaar.
FOTO FABIAN SOMMER/DPA Sebastian Vettel en Ferrari gaan eind dit jaar na zes seizoenen en zonder wereldtite­l uit elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium