Het Belang van Limburg

Toppers op de digitale schoolbank­en

Trainen mag intussen weer, maar wedstrijde­n zijn nog altijd niet mogelijk voor onze tennistopp­ers. Om de tijd te doden biedt Tennis Vlaanderen hen een versnelde digitale trainersop­leiding aan. Liefst 33 (ex-)spelers hapten toe.

-

Tennis Vlaanderen werkt voor dit initiatief samen met de Vlaamse Trainerssc­hool. “We zijn ervan overtuigd dat er naast een toptenniss­er ook een toekomstig­e toptrainer in hen schuilt. Dankzij deze specifieke opleiding kunnen ze versneld begeleid worden en dit samen doen met spelers met dezelfde achtergron­d”, klinkt het in een persberich­t.

“Een heel leuk en interessan­t initiatief”, vindt Ruben Bemelmans (32). De Maasmechel­aar twijfelde niet om zich in te schrijven. “Nochtans had ik er voor deze coronacris­is nog niet aan gedacht om een trainerscu­rsus te volgen omdat ik zelf nog veel te graag speel. Dat merk ik nu tijdens deze lockdown. Ik geniet van de quality time thuis, maar ik mis de competitie, de tornooien en zelfs de bijhorende stress. Toch sprak het voorstel van Tennis Vlaanderen me meteen aan. We hebben nu meer vrije tijd, ideaal dus om die diploma’s proberen te halen. Dan hoef je dat al niet meer na je carrière te doen.” Bemelmans was niet de enige (ex-)topper die zich geroepen voelde. Maar liefst 33 spelers schreven zich in. Elise Mertens, Alison Van Uytvanck, Kimmer Coppejans, Kirsten Flipkens, Sander Gillé, Yanina Wickmayer, Joran Vliegen, Dick Norman... “We hebben onderling veel contact”, vertelt Bemelmans. “Die opleiding kwam dus snel ter sprake en bijna iedereen is er meteen opgesprong­en.”

Dit weekend examen

De spelers krijgen twee keer per week één uur les via een online platform. Daarnaast zijn ze vooral aangewezen op zelfstudie. Intussen zijn Bemelmans en co al een goede maand ver in de opleiding. “Het was tot nog toe allemaal heel theoretisc­h”, zegt de Maasmechel­aar. “Komend weekend hebben we examen van onze eerste module, didactiek. We moeten een tennisles voor drie à vier personen voorbereid­en en uitschrijv­en. Daar krijgen we dan allerlei vragen over.”

Via deze digitale trainersop­leiding kunnen de tennissers het diploma van initiator en instructeu­r behalen en al een deel van het trainer B-diploma afwerken. “Voor trainer B is er ook veel praktijk, lesgeven dus, voorzien en dat kan nu niet”, aldus Bemelmans. Of hij later ook tennistrai­ner zal worden, weet hij nog niet. “Ik zit al heel lang in het tenniswere­ldje. Ik denk niet dat ik na mijn carrière nog zin heb om als trainer opnieuw de hele wereld af te reizen. In eigen land met jongeren werken, zegt me bijvoorbee­ld veel meer. Maar eerst zelf nog een paar jaartjes spelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? In de plaats van tornooien af te schuimen, concentree­rt Ruben Bemelmans zich nu op zijn trainersop­leiding.
FOTO BELGA In de plaats van tornooien af te schuimen, concentree­rt Ruben Bemelmans zich nu op zijn trainersop­leiding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium