Het Belang van Limburg

Huis helemaal overwoeker­d, eigenaar al 20 jaar spoorloos

In de Vrietselst­raat in Lanklaar staat een huis dat helemaal overwoeker­d is door bomen en planten. Buren zagen de eigenaar al 20 jaar niet meer en hij reageert niet op brieven. Na een vraag van de oppositie laat de stad nu de veiligheid en stabilitei­t van

-

LEEGSTAND DILSENSTOK­KEM

Mark Dreesen

Het huis met witte baksteen werd in 1980 gebouwd langs de Vrietselbe­ek en veranderde door de jaren heen enkele keren van eigenaar. De laatste eigenaar verdween in 2000 met de noorderzon. “De witte kleur van de muren is hier en daar nog zichtbaar”, zegt een buurtbewon­er. “Onkruid en struiken groeien weelderig langs de buitenmuur, voor de ramen tot deels over het dak. Naar de deuren is het zoeken.”

Langs het huis loopt de Vrietselbe­ek, maar ook die is helemaal overwoeker­d. Een bever heeft er een dam gemaakt en buren zagen in de struiken al eens een das en een vos.

Volgens raadslid Sara Vacca (N-VA), die het item op de gemeentera­ad aankaartte, vertoont het huis ook barsten. De stad heeft er ook een groot hek rond geplaatst, maar krakers vonden eerder al hun weg naar het pand.

Aangeteken­d

“We weten wie de eigenaar is”, zegt burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld). “Het gaat om een Nederlande­r die in Heerlen woont. Alleen lijkt hij wel met de noorderzon verdwenen. We hebben hem sinds 2000 meermaals aangeschre­ven, maar er komt nooit antwoord. Aangeteken­de zendingen worden niet afgehaald en ook via zijn mailadress­en, die we kregen via het stadsbestu­ur van Heerlen, konden we hem niet bereiken. We weten enkel dat hij nog in leven is.”

Het pand is opgenomen op de lijst van leegstand en verwaarloo­sde woningen, maar de heffingen die de eigenaar de stad verschuldi­gd is, blijven onbetaald.

Stabilitei­t

“We hebben hekken geplaatst om het voet- en fietspad vrij te houden. Helaas moeten wij als stadsbestu­ur het privédomei­n respectere­n. Wij kunnen enkel optreden als de openbare gezondheid in het gedrang komt. Op dit moment vallen er geen dakpannen en staat het huis niet op instorten. Het gaat enkel om een visuele vervuiling”, zegt Vandeweerd. Toch vertoont het pand duidelijk barsten en is er een verzakking in de fundering te zien aan de kant van de beek. “We zullen de stabilitei­t laten onderzoeke­n. Als de openbare gezondheid in het gedrang komt, kunnen we ingrijpen en volgt de afbraak van het pand”, aldus burgemeest­er Vandeweerd. “We begrijpen dat dit voor de buren allesbehal­ve leuk wonen is. ”

 ??  ??
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De stad zette een hek voor het huis om het voet- en fietspad vrij te houden. “Maar aan privédomei­n kunnen wij niet raken”, zegt burgemeest­er Vandeweerd. De stad laat nu de stabilitei­t van het gebouw onderzoeke­n.
FOTO MARK DREESEN De stad zette een hek voor het huis om het voet- en fietspad vrij te houden. “Maar aan privédomei­n kunnen wij niet raken”, zegt burgemeest­er Vandeweerd. De stad laat nu de stabilitei­t van het gebouw onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium