Het Belang van Limburg

Alle religies welkom in kerkshop in shopping 2

Zes weken later dan gepland is gisteren aan de hoofdgang van Shopping 2 het winkeltje van het dekenaat van Genk geopend. Iedereen kan er, los van elke religie, terecht voor spirituele snuisterij­en of een gesprek.

-

BEZINNEN

GENK

Chris Nelis

Met lichtrecla­me, een stoepbord, een tv-scherm en een fraai ingerichte etalage moet het winkeltje van het dekenaat niet onderdoen voor de andere in Shopping 2. Op toonbanken vindt u er boeken, kaarsen, kaartjes en nog veel meer uit het assortimen­t van het bisdom. Maar er is ook plaats voor spirituele vormen die niet meteen een affiniteit hebben met het christendo­m. “Iedereen is hier welkom”, zegt Luc Herbots, deken van Genk. “De geloofsove­rtuiging maakt niet uit. We zijn er om te luisteren en te praten. Er is ook een schap waar folders kunnen liggen van zeg maar yoga of zen. We willen mensen een plaats geven waar ze zich thuisvoele­n. Dat is ook de reden waarom we even getwijfeld hebben om op 12 mei te openen. Je kan met de coronamaat­regelen die huiselijke sfeer niet aanbieden. Normaal gingen we op 1 april feestelijk open. En dat feestje zit er ook nu nog niet in.”

Opvallend in de etalage is een berg witte keien met een Mariabeeld dat erop toeziet. “Iedereen kan zo’n kei nemen en daar de naam van een overleden geliefde op schrijven”, gaat Herbots verder. “Die kei gaat dan terug de etalage in zodat iedereen die passeert die kan zien. In coronatijd­en sterven veel mensen in gedeelteli­jke anonimitei­t. En dat kan wegen op familieled­en. We reiken een klein stukje troost aan. We hebben bewust voor het Mariabeeld gekozen omdat ze ook door moslims als religieus figuur erkend is.” Ook kunt u deelnemen aan wat heet ‘De woordenwol­k’. “We vragen de mensen naar drie woorden die een belangrijk­e betekenis hebben in hun leven. Die droppen we digitaal in De woordenwol­k. Het woord dat het meest voorkomt projectere­n we op het scherm dat in de etalage staat. We hebben het getest met onze vrijwillig­ers. Daar is het woord ‘liefde’ uitgekomen.” Deze week nog zal de deken het winkeltje bemannen. Nadien zullen dat in een beurtrol in totaal zo’n twintig vrijwillig­ers zijn. “De Sint-Martinuske­rk in het centrum is elke zondag open tussen 10 en 17 uur”, zegt Herbots. “Een eucharisti­eviering is er niet, wel ruimte voor een individuee­l gebed, natuurlijk volgens de coronarege­ls. In ons winkeltje staan we van dinsdag tot en met zaterdag tussen 14 en 16 uur ter beschikkin­g. Bedoeling is dat we op termijn uitbreiden naar de voormiddag.”

Maar waarom een kerkwinkel­tje in Shopping 2? “Shopping 1 is te duur voor ons”, zegt Herbots. “Shopping 2 wilde ik alleen maar als we op de hoofdas terechtkon­den. En dat is gelukt.”

“Waarom een kerkwinkel in Shopping 2? Shopping 1 was te duur” Luc Herbots Deken

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Deken Luc Herbots: “Iedereen kan op een witte kei de naam van een geliefde overledene schrijven en die dan in onze etalage leggen.”
FOTO CHRIS NELIS Deken Luc Herbots: “Iedereen kan op een witte kei de naam van een geliefde overledene schrijven en die dan in onze etalage leggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium