Het Belang van Limburg

Provincie voorkomt sloop dorpsgezic­ht

Het provincieb­estuur geef geen vergunning voor de sloop van een villa en de bouw van een appartemen­tencomplex achter de Onze-Lieve-Vrouwgrot in Hoeselt. Maar een nieuwe bouwaanvra­ag wordt wel verwacht.

-

GEEN VERGUNNING

HOESELT

Fred Peeters

Het project De Severijn beroerde vorig jaar menig Hoeselaar. Een rustieke villa met grote tuin ‘boven in het dorp’ zou gesloopt worden om plaats te maken voor een complex van 25 luxeappart­ementen. De vrees bestond dat de in de jaren dertig gebouwde OLVgrot letterlijk in het niets zou verdwijnen met een vijf woonlagen hoge building erachter. 175 bezwaarsch­riften werden tijdens het openbaar onderzoek ingediend. Op de massaal bijgewoond­e gemeentera­ad van eind september pleitte gemeentera­adslid Wim Hellinx (VLD+) – die als kind tegenover de grot woonde – ervoor dat grot, villa en aanhorende tuin beschermd zouden worden als dorpsgezic­ht. Raadslid Mieke Claesen (Groen) vroeg in naam van oppositiep­artijen Best Groen en Wij Hoeselt het schepencol­lege om alsnog de bouwaanvra­ag te weigeren. Dat voorstel stemde de VLD-N-VA coalitie weg. Wim Hellinx, nochtans lid van de meerderhei­d, onthield zich.

“Geen historisch­e waarde”

Op 2 oktober leverde het schepencol­lege een vergunning af die acht Hoeselaren, onder wie de vader van Wim Hellinx, aanvochten bij het provincieb­estuur. De deputatie luisterde naar de argumenten van de klagers, van projectont­wikkelaar Glaudis en van de Hoeseltse omgevingsa­mbtenaar. Het Hoeseltse gemeentebe­stuur vindt dat “het bestaande herenhuis geen historisch­e of beeldbepal­ende waarde heeft” en dat De Severijn een “kwalitatie­f bouwprojec­t met ruime tuin- en groenzones is. De Severijn past binnen de afgebakend­e kern van het hoofddorp waar ook al hogere wooneenhed­en staan”.

De deputatie had op advies van haar provincial­e omgevingsa­mbtenaar meer oor naar de ingediende bezwaren. Gedeputeer­de Inge Moors (CD&V): “Het project met 25 zeer ruime appartemen­ten resulteert in een zwaar bouwvolume met vijf bouwlagen dat niet past in het bestaande straatbeel­d van de Dorps-, Hoog- en Hooilingen­straat, waar de bebouwing overwegend bestaat uit twee bouwlagen.” Ook vindt de gedeputeer­de dat met De Severijn de verkeersdr­uk zou toenemen op deze drie straten en dat er in Hoeselt-centrum een overaanbod van appartemen­ten is.

Verrassing

Eric Leemans is zaakvoeder van Glaudis. “Ik had deze weigering echt niet zien aankomen. Zeker omdat we in Hoeselt met Beaucourt een ander mooi woonprojec­t realiseerd­en. Voor De Severijn hebben we de bouwvolume­s zo ingeplant dat er geen privacypro­blemen zijn. De heisa over de grot is helemaal overroepen. De grot met bomen errond blijft zoals nu. Het woonblok erachter zal je vanaf de straat niet zien. We hebben maandenlan­g met de gemeente overlegd hoe het project aan te passen. We dachten alles rond te hebben, op één klager na die er wel altijd zal zijn. Ik ben echt teleurgest­eld”.

Tegen de weigering van de omgevingsv­ergunning door het provincieb­estuur kunnen zowel gemeente als bouwpromot­or in beroep gaan bij de Vlaamse Raad voor Vergunning­enbetwisti­ngen. “Als gemeente in beroep gaan tegen de provincie is niet gebruikeli­jk. Dat gaan we niet doen. De provincie vindt het huidige bouwprojec­t te groot, maar ik lees in elk geval niet dat op die plaats geen verdichtin­g van meer wooneenhed­en mag komen. Het is nu aan de projectont­wikkelaar om te zien wat hij doet”, zegt schepen van Omgevingsv­ergunninge­n Yves Croux (VLD+).

Coalitiege­noot schepen Bert Vertessen (N-VA) stelt “dat we achter het project staan, maar dan zal het wel aangepast moeten worden”. Eric Leemans: “In elk geval willen we daar bouwen. Maar het zal dus anders moeten.”

Voor een aangepast bouwprojec­t is raadslid Wim Hellinx niet te vinden: “De Severijn heeft veel protest uitgelokt. De provincie heeft geen vergunning gegeven. Dan ga ik ervan uit dat het er niet komt en ook niet iets van hetzelfde. De Hoeselaren hebben te kennen gegeven dat ze de dorpsgezic­hten en de authentici­teit van Hoeselt willen bewaren. Welke politici zouden nu nog opnieuw tegen de wens van de Hoeselaren ingaan?”

 ?? FOTO FRPE ?? Het bekende beeld in de Hoogstraat ‘boven in het dorp’ met grot en villa.
FOTO FRPE Het bekende beeld in de Hoogstraat ‘boven in het dorp’ met grot en villa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium