Het Belang van Limburg

Simonne Janssens-Vanoppen stopt na 38 jaar met politiek

-

GEMEENTERA­AD HEUSDEN-ZOLDER

Zahra Boufker Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) heeft haar ontslagbri­ef ingediend als gemeentera­adslid in Heusden-Zolder. Ze stopt met actieve politiek. N-VA wil Simonne (76) uitdrukkel­ijk bedanken voor haar jarenlange, onvoorwaar­delijke engagement en inzet.

Gemeentera­adslid en fractielei­der Hans Zegers (N-VA) heeft begrip voor de beslissing. “We gaan haar sowieso missen in de gemeentera­ad”, zegt hij. “Ze heeft een lange en mooie politieke loopbaan afgelegd. Haar eerste stappen in de actieve politiek zette ze in 1982 met de partij Nieuw. In dat jaar vond in Heusden-Zolder een ware politieke aardversch­uiving plaats. Simonne was vanaf 1 januari 1983 een van de maar liefst elf verkozen raadsleden binnen de Nieuw-fractie. Vanaf 1 april 1983 ruilde ze het gemeentera­adszitje in voor het voorzitter­schap van het OCMW. Ook bij de twee daaropvolg­ende verkiezing­en raakte Simonne met glans verkozen in de gemeentera­ad en mocht ze een schepenamb­t bekleden. Een rol die ze in de periode 1991-1994 combineerd­e met een zitje in de Limburgse provincier­aad. In 1999 klom Simonne zelfs op naar een zitje in het Vlaams Parlement. In de gemeentera­ad werd Simonne in 2000 opnieuw verkozen als onafhankel­ijk gemeentera­adslid, waarvan ze de laatste bestuurspe­riode opnieuw invulde als schepen. Sinds 2006 raakte Simonne nog drie keer verkozen als gemeentera­adslid op de lijst van de N-VA. Tussendoor nam Simonne nog deel aan de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en, waarbij ze keer op keer een bijzonder mooi resultaat mocht neerzetten.”

Verjaardag

Simonne vond dat de tijd rijp was om te stoppen. Op haar verjaardag vorige week voegde ze de daad bij het woord en diende ze haar ontslag in bij de voorzitter van de gemeentera­ad. “Na een politieke loopbaan van liefst 38 jaar is het tijd om aan een nieuw avontuur te beginnen. Ik hoop nu wat meer tijd te vinden voor andere zaken die nog op mijn wenslijst staan, zoals het klasseren van mijn enorme archief. Daarnaast ga ik eindelijk verder schrijven. Een langverwac­ht vervolg op het boek dat ik in 1984 schreef: De wereld anders bekeken. Het gaat over een moeder en haar doof autistisch kind.”

Sinds het overlijden van haar echtgenoot in 2012 staat Simonne alleen in voor de zorg voor zoon Tom die doof en autistisch geboren werd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium