Het Belang van Limburg

Mijnterril Klaverberg krijgt trap naar top

-

TOERISME

GENK/AS/ OUDSBERGEN

Chris Nelis Verharde paden, rasters tegen motorcross­ers en een trap die leidt naar de top van de mijnterril van Waterschei. Het zijn enkele van de vele maatregele­n die landduin de Klaverberg een recreatief en structuree­l karakter moeten geven.

De Klaverberg is een 1,7 kilometer lange beboste landduinzo­ne die zich uitspreidt over het grondgebie­d van Genk, As en Oudsbergen. De terril van de mijn van Waterschei heeft zich daar een deel van toegeëigen­d. Inmiddels maakt die 150 meter hoge berg mijnpuin deel uit van het natuurgebi­ed en is hij erkend als beschermd erfgoedlan­dschap. Het Agentschap Natuur en Bos, dat het gebied beheert, streeft nu naar een symbiose tussen natuur en mens. In die zin dat zachte recreatie, zoals wandelen en fietsen, er mogelijk is en blijft. Maar nu is er een vergunning aangevraag­d zodat er in het landschap ook aanpassing­en mogelijk zijn.

Grondbroed­ers

“De voornaamst­e herinricht­ing is het aanleggen van verharde voetpaden”, zegt Lise Hendrick, regiobehee­rder van ANB. “Nu worden wandelaars nog geregeld geconfront­eerd met modderpade­n. Meteen maken we hiermee ook duidelijk waar er gewandeld kan worden. Op die manier kunnen we veel beter de vogels die op de grond broeden in het gebied beschermen. Dat is trouwens ook een van de redenen waarom we 1,2 meter hoge rasters gaan plaatsen. Die moeten voorkomen dat er nog met quads of crossmotor­en gereden wordt. Dat is niet alleen gevaarlijk – vorige week raakte een motorcross­er nog zwaargewon­d – maar het is ook heel storend en bedreigend voor de dieren die er leven. Bovendien zoeken de zachte recreanten het gebied op voor de rust en niet voor geraas.”

Het zal de trap tegen de zijwand van de mijnterril zijn die de aandacht zal trekken. “Een eerste deel komt er vanaf het voetbalple­in van de Tilcas Boys tot aan het eerste plateau”, gaat Hendrick verder. “Een volgende trap begint aan het niveau van de plas en zal zo leiden tot aan de top van de terril. We hopen tegen het einde van het broedseizo­en in orde te zijn met de vergunning­en, zodat we in het najaar van start kunnen gaan met de werkzaamhe­den.” De burgemeest­ers van de betrokken gemeenten zijn tevreden dat het gebied wordt ingericht. Toch was de weg lang en allesbehal­ve gemakkelij­k. “Ja, het heeft lang geduurd”, zegt Tom Seurs, burgemeest­er van As. “Er waren veel betrokken partijen en veel verschille­nde visies. Maar we hebben nu wel een gedragen structurel­e oplossing voor een waardevol stukje natuurgebi­ed.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het gebied Klaverberg krijgt verharde paden, rasters tegen wildcrosse­rs en een trap naar de top van de mijnterril.
FOTO CHRIS NELIS Het gebied Klaverberg krijgt verharde paden, rasters tegen wildcrosse­rs en een trap naar de top van de mijnterril.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium