Het Belang van Limburg

Min Hee Bervoets maakt dans met drugsversl­aafde Kristof

Hij kampte met een drugsversl­aving, zij greep regelmatig naar een sigaret. Maar waar zij op tijd aan de alarmbel trok, belandde hij in een neerwaarts­e spiraal van hervallen en weer opstaan. In Ontoereken­ingsvatbaa­r op Canvas werken Min Hee Bervoets en Kri

- Wout Desmytere

ONTOEREKEN­INGSVATBAA­R

CANVAS

Stefaan Degand op de planken met een pedoseksue­el, het zorgde al voor gefronste wenkbrauwe­n. Het concept achter Ontoereken­ingsvatbaa­r, de reportager­eeks die woensdag op Canvast start, is dan ook niet alledaags. Tien geïnternee­rden met uiteenlope­nde misstappen op hun kerfstok maken een kunstwerk met een Vlaamse artiest.

Ook choreograf­e Min Hee Bervoets, een vast gezicht in VTMshows als So you think you can dance en The band, trad helemaal uit haar comfortzon­e. “Ik ben niet vies van een uitdaging, maar toch stapte ik met een klein hartje in dit avontuur. Je weet vooraf niet met wie je te maken zal krijgen.” De eerste afspraak had veel weg van een blind date. Bervoets kwam niet terecht in een afgesloze ten omgeving, incluis camerabewa­king. Haar projectpar­tner Kristof (43) was vrij op proef. “Toen ik bij hem binnenstap­te, merkte ik dat hij ook nerveus was. Hij bleek me te kennen, want zijn moeder keek naar So you think you can dance. En daarmee was het ijs gebroken.”

Zwalpen tussen de auto’s

Kristof is psychosege­voelig en kampte jaren met een zware drugsversl­aving. Hij begon tijdens zijn tienerjare­n met wiet en amfetamine. De voorbije vijftien jaar bracht hij door in een psychiatri­sche instelling. “Zijn verhalen deden me toch even slikken”, zegt Bervoets. “Hij toonde mij een filmpje waarin hij met een bloot bovenlijf over straat zwalpt. Links en rechts razen auto’s voorbij, maar hij lijkt zich niet van de wereld bewust.”

Drugs gebruikte Bervoets zelf nooit, maar een verslaving is haar niet vreemd. “Op mijn veertiende stak ik mijn eerste sigaret op. Ik zat nog maar net op internaat in Gent om me volledig op dans toe te leggen toen de oudere leerlingen in mijn handen duwden. Zo begint het vaak, ook bij Kristof. Je wil bij het clubje horen en je durft geen nee zeggen. Wat begint als een kleine sneeuwbal, wordt zo heel snel een lawine.”

Want roken deed Bervoets niet alleen om erbij te horen. Haar medestuden­ten overtuigde­n haar dat het gezond was. Ze zou enkele kilo’s verliezen en zo haar lichaam in conditie houden. “Nu ik het mezelf hoor zeggen, klinkt het walgelijk. Maar op dat moment ging ik erin mee. Nu zijn de tijden veranderd, maar er zijn nog steeds danseresse­n die zichzelf kapotmaken zonder dat ze het ten volle beseffen.”

Niet gemakkelij­k

Bij Bervoets kwam het besef pas echt na het overlijden van haar vader. “Ik was al verschille­nde keren gestopt en weer herbegonne­n. Maar nadat mijn vader geveld werd door longkanker, heb ik beslist: nu stop ik hier definitief mee. Ik vond roken zelfs nooit lekker. Geen idee waarom had ik het al die tijd heb volgehoude­n.” Kristof had langer nodig om de weg terug te vinden. Voor hem betekende de sterfdatum van zijn vader de start van een terugval. Een proces dat zich meermaals herhaalde. Zijn tumultueuz­e leven verwerkte hij samen met Bervoets tot een dans. “Geen gemakkelij­ke opgave, want de drugs hadden hun sporen nagelaten. Tijdens de eerste lessen kwam ik met allerlei krachtoefe­ningen aandraven, maar die waren te zwaar voor Kristof. Hij kon ook moeilijk bewegingen onthouden. Zijn lichaam en hersenen staan niet meer zo goed met elkaar in verbinding.”

Oogkleppen

Een intense ervaring, zonder twijfel. “Door zoveel met Kristof om te gaan, kreeg drugsprobl­ematiek ineens een gezicht. Een stem, een persoonlij­kheid. Dat dwingt je om je oogkleppen af te zetten. Ik kan niet voor de andere cases uit het programma spreken, maar ik heb geleerd dat ontoereken­ingsvatbaa­rheid niet uit het niets komt. Er is altijd een aanleiding, meestal herkenbaar­der dan we ooit zouden durven vermoeden. We hebben er allemaal aanleg voor.”

 ?? FOTO CANVAS ?? In Ontoereken­ingsvatbaa­r werkt choreograf­e Min Hee Bervoets samen met voormalig druggebrui­ker Kristof.
FOTO CANVAS In Ontoereken­ingsvatbaa­r werkt choreograf­e Min Hee Bervoets samen met voormalig druggebrui­ker Kristof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium