Het Belang van Limburg

‘Komen te gaan’ volgt begrafenis­ondernemer­s in coronatijd

- Tom Vets

KOMEN TE GAAN EÉN Eén liet de camera’s opnieuw opstellen bij enkele begrafenis­ondernemer­s uit de docureeks Komen te gaan, voor een driedelige special door de coronacris­is. De aflevering­en zijn vanaf 25 mei te zien.

Productieh­uis Woestijnvi­s trok opnieuw naar de bekende gezichten uit Komen te gaan: begrafenis­ondernemer­s Patrick Heirbrant (Brussel), Gert Verhaert (Ekeren), Marieke en Tineke Depoorter (Jabbeke en Bredene), en Tayfun Arslan’o (Genk). Voor hen was het de voorbije weken schipperen tussen social distancing en troost. Waar ze normaal gezien klaar staan om elke wens van de familie uit te voeren, moeten ze nu vooral beperkinge­n opleggen.

“Toen de corona-epidemie in ons land toesloeg, polsten we bij de begrafenis­ondernemer­s uit Komen te gaan naar de impact op hun werk en leven”, zegt regisseur Joeri Weyn. “Na een week lockdown bleek die al enorm. Afscheidsr­ituelen moesten herdacht worden en het was ploeteren om aan het juiste beschermin­gsmateriaa­l te komen.” De ondernemer­s moesten blijven werken toen de kennis over het virus nog gering was. “Sommigen gingen daarom zelfs apart van hun gezin wonen, omdat het besmetting­srisico te groot was. Het werd voor onze ploeg ook een huzarenstu­kje om in alle sereniteit en met alle veiligheid­smaatregel­en even dicht op de huid te raken van de personages. In deze volledig nieuwe context werd de reeks nog prangender en meer confronter­end. We kregen noodgedwon­gen een blik op hoe rouwen er in de toekomst uitziet, want ondertusse­n is het duidelijk dat het coronaviru­s nog lang niet weg is.”

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium