Het Belang van Limburg

Snelle coronatest in de auto

In verschille­nde landen wordt de verspreidi­ng van het coronaviru­s gemonitord via de riolering. Ook Aquafin nam in ons land al stalen van afvalwater om te testen op Covid-19 maar er zijn voorlopig geen plannen om dat systematis­ch te doen.

- Karel Moors

RIOOLONDER­ZOEK GENK

In uitwerpsel­en en urine kunnen microscopi­sch kleine restanten van het genetisch materiaal van het coronaviru­s zitten. Als je die restanten aantreft in rioolwater van een bepaalde regio of wijk weet je dus dat daar coronapati­ënten zijn. Afgaande op de hoeveelhei­d restanten, kan je met statistisc­he modellen zelfs berekenen hoeveel mensen er ziek zijn in een populatie. Het onderzoeke­n van rioolwater lijkt dus een relatief goedkope, niet-invasieve en anonieme manier om de aanwezighe­id of opstoten van het coronaviru­s te ontdekken. En op basis daarvan zou de overheid kunnen kiezen voor handhaven, verstrenge­n of versoepele­n van preventiem­aatregelen.

Buitenland

De theorie doorstaat de praktijkte­st. Een team in Parijs onderzocht gedurende meer dan een maand rioolstale­n: pieken en dalen in de aanwezighe­id van corona-DNA in de rioolsmurr­ie kwamen overeen met de pieken en dalen van de epidemie in de regio. In de VS gebruiken ze een gelijkaard­ige monitoring, de Britse regering speelt met hetzelfde idee. Het Nederlands­e Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu heeft al DNA van het coronaviru­s in rioolwater gevonden. De Nederlande­rs willen met die kennis een voorspelli­ngsmodel bouwen. “Via wekelijks rioolwater­onderzoek over een lange periode kunnen we vaststelle­n of het coronaviru­s langzaam verdwijnt in de populatie of dat het weer terugkomt”, maakt het gespeciali­seerde Nederlands­e labo KWR zich sterk. “Begin februari constateer­den we al dat het riool eerder op ‘rood’ springt dan dat er zich bovengrond­s patiënten melden met verschijns­elen van het virus.”

Vervolgpro­ject

In Vlaanderen is Aquafin verantwoor­delijk voor het zuiveren van rioolwater tot het weer de natuur in kan. Begin april stuurde het bedrijf al stalen uit zes verschille­nde rioolwater­zuiverings­installati­es (RWZI’s) verspreid over de vijf Vlaamse provincies - voor Limburg was de RWZI van Genk uitgekozen - naar KWR. Alle stalen van binnenkome­nd afvalwater bevatten sporen van het coronaviru­s. In het gezuiverde afvalwater dat naar de waterlopen vloeit, werden géén virusdeelt­jes meer teruggevon­den. Verdere tests hebben sindsdien niet meer plaatsgevo­nden. “We hebben aangegeven aan universite­iten en andere instanties dat we willen meewerken als er stalen geanalysee­rd moeten worden met betrekking op corona. Maar op dit moment zijn die initiatiev­en nog niet van start gegaan, de vervolgpro­jecten zijn nog niet concreet”, vertelt Aquafinwoo­rdvoerster Sabine Schellens. Onderzoek op afvalwater om een bevolking te bestuderen, is geen nieuwighei­d. De universite­it van Antwerpen controleer­t al jaren rioolwater van enkele grote RWZI’s op sporen van cocaïne om de evolutie van het druggebrui­k in kaart te brengen.

 ??  ??
 ?? FOTO PDV ?? Begin april stuurde Aquafin al stalen uit zes rioolwater­zuiverings­installati­es, onder meer uit Genk, naar een labo. Alle stalen van binnenkome­nd afvalwater bevatten sporen van het coronaviru­s. In het gezuiverde water zaten geen virusdeelt­jes.
FOTO PDV Begin april stuurde Aquafin al stalen uit zes rioolwater­zuiverings­installati­es, onder meer uit Genk, naar een labo. Alle stalen van binnenkome­nd afvalwater bevatten sporen van het coronaviru­s. In het gezuiverde water zaten geen virusdeelt­jes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium