Het Belang van Limburg

Stortplaat­s Remo ligt bijna vol

De huidige stortplaat­s van Remo ligt bijna vol. Begin 2020 was er nog capaciteit voor 98.000 m³ afval, minder dan er in een jaar gestort wordt. Als er geen uitbreidin­g komt, is het einde in zicht.

- Guy Thuwis

Nu de vergunning­en voor de uitbreidin­g vernietigd en geschorst zijn, dreigt de stortplaat­s op korte termijn vol te lopen. Het bedrijf zelf wil voorlopig geen reactie kwijt. “We gaan eerst de arresten in detail analyseren en bekijken welke stappen nog mogelijk zijn”, zegt manager Yves Tielemans.

Volgens de officiële gegevens van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij, had Remo op 1 januari dit jaar nog een restcapaci­teit van 98.078 m3 voor zijn stortplaat­sen van categorie 1 en 2. Hoe lang ze daar precies mee voort kunnen, is niet duidelijk, maar het is alleszins minder dan er in het jaar 2019 effectief is gestort. Voor OVAM is het geen ramp dat Remo vol loopt, zij bekijken de capaciteit op Vlaams niveau. De

Limburgse werkgevers­organisati­es dringen aan op overleg om toch een stortplaat­s in Limburg te houden.

Advies

Storten van afval zal altijd een negatieve bijklank hebben, maar voor OVAM blijft het een sluitstuk van het afvalbelei­d. “Je hebt altijd stortcapac­iteit nodig omdat we nog niet alle afvalstoff­en kunnen hergebruik­en, recycleren of verbranden”, zegt woordvoerd­er Jan Verheyen van OVAM. “We willen wel dat er zo weinig mogelijk wordt verbrand en gestort, daarom worden er ook de hoogste heffingen op geheven. We hebben stortplaat­sen categorie 1 voor gevaarlijk afval zoals asbestceme­nt dat op een veilige manier moet ingekapsel­d worden. Categorie 2 is voor niet-gevaarlijk afval zoals recyclager­esidu’s die niet brandbaar zijn. Categorie 3 is voor inerte afvalstoff­en zoals niet-vervuilde grond met steenmengs­els of beton.”

Toen Remo in 2016 zijn uitbreidin­g met 15 hectare aanvroeg, adviseerde OVAM gedeelteli­jk positief. “We gaven een gunstig advies voor 480.000 m3 categorie 1, maar ongunstig voor 1 miljoen m3 categorie 2.”

Remo kreeg uiteindeli­jk toch vergunning­en van de provincie en Vlaamse regering, maar nu zijn die op vraag van de Limburgse Milieukoep­el vernietigd en geschorst. Op Vlaams niveau stelt er zich niet meteen een probleem. “Wij maken geen onderschei­d tussen Limburgs, Antwerps of West-Vlaams afval”, zegt Verheyen. “Op Remo wordt ook niet alleen Limburgs afval gestort. Dat Limburgs afval kan ook naar de categorie 1 en 2-stortplaat­sen in Antwerpen, Beveren, Gent, Rumbeke of Roeselare.”

Vrachtwage­ns

Werkgevers­organisati­es VKW en Voka willen dat de Limburgse bedrijven hun afval in Limburg kunnen blijven storten. “Een uitbreidin­g zou vermijden dat de Limburgse bedrijven de eindverwer­king van restafvals­toffen ver buiten Limburg moeten gaan zoeken”, zegt Ruben Lemmens van VKW Limburg. De gevolgen voor de mobiliteit zijn volgens hem desastreus. “Tienduizen­den extra en overbodige vrachtwage­nkilometer­s in Limburg én ook nog eens extra files naar de omliggende regio’s. Bovendien worden onze bedrijven opgezadeld met grote extra kosten.”

Een gelijkaard­ige reactie bij Voka Limburg. “Als ondernemer wil je rechtszeke­rheid voor je investerin­gen, maar in dit geval is er alleen maar onduidelij­kheid”, stelt Johann Leten van Voka Limburg. Volgens Voka was Remo vorig jaar goed voor meer dan 40.000 transporte­n via vrachtwage­ns. “Indien deze voertuigen naar een andere stortplaat­s moeten, zorgen ze voor een bijkomende CO2uitstoo­t van 7.600 ton en een meerkost voor de klanten van 3,5 miljoen euro per jaar. Wij roepen op dat de betrokken actoren opnieuw in overleg gaan in het belang van de Limburgse maatschapp­ij.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Werkgevers­organisati­es willen dat Limburgse bedrijven hun afval in Limburg kunnen blijven storten. “Zoniet betekent dat fors meer CO2-uitstoot en een meerkost voor de bedrijven”, luidt het.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Werkgevers­organisati­es willen dat Limburgse bedrijven hun afval in Limburg kunnen blijven storten. “Zoniet betekent dat fors meer CO2-uitstoot en een meerkost voor de bedrijven”, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium