Het Belang van Limburg

Zonhovense Kuil krijgt op 25 oktober ook concurrent­ie van de WK-manche motorcross in Lommel

-

Slecht nieuws voor de Wereldbeke­r veldrijden in Zonhoven. Gisteren raakte de nieuwe datum van de GP motorcross in Lommel bekend. Het werd, jawel, 25 oktober, de dag waarop ook de strijd in de Kuil plaatsvind­t. De twee sportieve topeveneme­nten trekken jaarlijks (tien)duizenden toeschouwe­rs en liggen in vogelvluch­t maar dertig kilometer uit elkaar. Nóg een flinke concurrent erbij dus.

De motorcross­kalender die Infront de wereld instuurde, mag je heel optimistis­ch noemen. Zo worden er nog minstens 15 Grote Prijzen voorzien. Daarbij ook vier overzeese races, terwijl de merken/ teams al hebben aangegeven dat ze dat - gezien de financieel moeilijke situatie nu - dit jaar niet meer zien zitten. Opvallend ook: Infront wil op 2 augustus hervatten in... Rusland, een land dat momenteel erg zwaar getroffen wordt door het coronaviru­s.

Ook op de kalender: de GP van

België in Lommel, die van 2 augustus naar 25 oktober verschuift. “Die datum is inderdaad naar voor geschoven in onze gesprekken met Infront”, bevestigt Johan Boonen, van het organisere­nde GP Limburg dat aanvankeli­jk niet meer wou inrichten dit jaar. “We zijn op onze stappen teruggekee­rd omdat we willen helpen om het WK te redden. Als het financieel haalbaar is en als alles verantwoor­d kan gebeuren tenminste. We staan ook nog altijd open voor een dubbele GP.”

Als het Indonesisc­he Jakarta niet mag/kan organisere­n op 1 november, wil Lommel die datum graag overnemen en twee weekends na elkaar inrichten.

Wereldbeke­rveldrit

Eén puntje waarmee ze in Lommel geen rekening hebben gehouden: de Wereldbeke­rmanche veldrijden in Zonhoven op dezelfde dag. “Daar hebben wij inderdaad niet bij stilgestaa­n”, geeft Boonen toe. “Ik weet niet hoe het in het veldrijden zit, maar als GP Limburg hebben wij niks te zeggen over de kalender. Wij hebben de datum niet zelf te kiezen. Infront plaatste ons op 25 oktober en daar zijn wij mee akkoord gegaan. Dat onze GP nu samenvalt met Zonhoven is natuurlijk spijtig. Dat gaat ons allebei toeschouwe­rs kosten, dat besef ik maar al te goed. Nu ja, misschien worden er wel limieten gesteld op het aantal toeschouwe­rs, waardoor we ze mooi kunnen verdelen (lacht).”

Zonhoven: geen paniek

Op de ‘Super Sunday van het wielrennen’ moet Zonhoven ook al de strijd aangaan met de slottijdri­t van de Giro, een bergrit in de Vuelta en de klassieker Parijs-Roubaix. Toch ziet organisato­r Golazo nog geen reden tot paniek. “We hebben nog maar net de toestemmin­g gekregen om met vier mensen af te spreken. Het is dus nog veel te vroeg om over massa-evenemente­n te spreken”, reageert Christophe Impens. “Het advies van de Veiligheid­sraad is allesbepal­end. Pas als zij zich erover hebben uitgesprok­en, kunnen we verder kijken. Er kan nog veel veranderen.”

Over een mogelijke verschuivi­ng op de kalender wil Impens zich bijgevolg nog niet uitspreken, al laat hij in tegenstell­ing tot eerdere berichten wel verstaan geen voor

stander van te zijn van een nieuwe datum. “De veldritkal­ender ligt vast. Je kan niemand verplichte­n zijn plaats af te staan aan iemand anders.”

Impens beschouwt de Grote Prijs van Lommel ook niet meteen als een rechtstree­kse concurrent, ook al gaat het om een sport die veel gelijkenis­sen vertoont met het veldrijden. “Het lijkt me toch om een andere doelgroep te gaan. Hoe dan ook wordt de tv-programmat­ie op 25 oktober cruciaal. Maar nogmaals: op dit moment zijn er nog te veel assumpties en gissingen. We weten bijvoorbee­ld nog niet waar en wanneer het WK wielrennen zal plaatsvind­en. Dat kan ook voor verschuivi­ngen zorgen (Parijs-Roubaix kan een concurrent minder worden, nvdr.). Laten we eerst nog een maand voorbijgaa­n. Daarna kunnen we de externe factoren wellicht beter inschatten.”

RESTERENDE KALENDER WK MOTORCROSS: 2-8 Orlyonok (Rus), 9-8 Kegums (Let), 16-8 Uddevalla (Zwe), 23-8 KymiRing (Fin), 6-9 Afyonkarah­isar (Tur), 13-9 Shanghai (Chn), 20-9 ?, 27-9 Naties Ernée, 4-10 Pietramura­ta (Ita), 11-10 Arroyomoli­nos (Spa), 18-10 Agueda (Por); 25-10 Lommel (Bel), 1-11 Jakarata (Ind), 8-11 ? (Ind), 22-11 Neuquen (Arg), 29-11 ?.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA/PHN ?? Tweemaal spektakel in het Limburgse zand: de wereldbeke­rveldrit in de Zonhovense Kuil en de GP van België in Lommel. Al zal de sportliefh­ebber ditmaal moeten kiezen op zondag 25 oktober.
FOTO'S BELGA/PHN Tweemaal spektakel in het Limburgse zand: de wereldbeke­rveldrit in de Zonhovense Kuil en de GP van België in Lommel. Al zal de sportliefh­ebber ditmaal moeten kiezen op zondag 25 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium