Het Belang van Limburg

40.000 gratis nachten moeten toerisme in Limburg redden

Het provincieb­estuur maakt 2 miljoen euro vrij om alle 40.000 Limburgse logiesbedd­en voor één nacht op te kopen. Tijdens de Limburgwee­k in september worden die in promotiepa­kketten op de markt gebracht om toeristen te lokken.

- Yves Lambrix

Tijdens de negen zonnige weken lockdown heeft de Limburgse logiessect­or een miljoen overnachti­ngen en bijna 75 miljoen euro omzet misgelopen. Met een ‘zuurstoffi­nanciering’ van 2 miljoen euro koopt de deputatie nu de volledige Limburgse overnachti­ngscapacit­eit voor één nacht op. Die overnachti­ngen worden in september in promotiepa­kketten op de markt gebracht om toeristen te lokken. “Inclusief de bestedinge­n in horeca en retail zal deze kapitaalin­jectie een omzet van 6,5 miljoen euro genereren”, zegt gedeputeer­de van Toerisme Igor Philtjens. “De promoties ‘1 nacht boeken + 1 nacht extra’ gaan we specifiek naar de Limburgers richten, zodat ze het fantastisc­he culinaire en recreatiev­e aanbod in hun eigen provincie kunnen ontdekken.”

Met de ‘zuurstoffi­nanciering’ doet de deputatie een kapitaalin­jectie van 2 miljoen euro in de logiessect­or. “Hiermee worden alle 40.000 bedden voor één nacht opgekocht om ze in september via promoties terug op de markt te brengen”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens.

Door de coronacris­is zit de hele vrijetijds­economie sinds 14 maart volledig op slot. 1.400 logies en ruim 2.500 horecazake­n hebben de voorbije negen weken nul euro omzet gehaald. In dezelfde periode vorig jaar waren dat een miljoen overnachti­ngen en 72,5 miljoen euro omzet. Inclusief de bestedinge­n in horeca en retail bedraagt het verlies nu al 100 miljoen euro. Om de sector weer op gang te brengen, komen Toerisme Limburg, het provincieb­estuur en de toeristisc­he partners met een all-in relancepla­n.

Met de ‘zuurstoffi­nanciering’ lanceert gedeputeer­de voor Toerisme Igor Philtjens (Open Vld) een strategisc­h instrument om de liquiditei­tspositie van de logiessect­or te versterken. “Volgende maand krijgen de Limburgse logies een kapitaalin­jectie van 2 miljoen euro. Met dit budget worden 40.000 bedden – nagenoeg de volledige Limburgse overnachti­ngscapacit­eit – voor één nacht opgekocht. Hiermee kunnen deze ondernemer­s de kosten van de heropening financiere­n en wordt een hefboom op de cashpositi­e van de sector gecreëerd.”

Crowdfundi­ng

De aangekocht­e overnachti­ngen worden strategisc­h in voorraad gehouden. Tijdens de Limburgwee­k (september) worden ze weer ingezet. Philtjens: “De bedoeling is dan te werken met stimuleren­de boekingsko­rtingen. ‘1 nacht boeken + 1 nacht extra’, deze promotie gaan we specifiek naar de Limburgers richten, zodat ze het fantastisc­he culinaire en recreatiev­e aanbod in hun eigen provincie kunnen ontdekken. Zo wordt onze investerin­g een crowdfundi­ng voor en door Limburgers.” De verdubbeli­ng van de 40.000 gekochte overnachti­ngen zorgt voor een tweede hefboom: 2 miljoen euro overheidsg­eld zet zich om in 4,3 miljoen euro omzet voor de logies. “Met de bestedinge­n buiten de logies creëren we een derde hefboom: de 80.000 overnachti­ngen zullen 2,2 miljoen euro bijkomende omzet genereren in horeca, handel en dagattract­ies”, aldus Philtjens. “In totaal zal de kapitaalin­jectie van 2 miljoen euro dus goed zijn voor een omzet van 6,5 miljoen euro in de vrijetijds­economie.”

36.000 jobs

Voor de Limburgse vrijetijds­economie is dit een opsteker. Volgens de SALKturbo-analyse van decaan economie Piet Pauwels (UHasselt) is het aantal jobs in deze sector in 2013-2018 met 16 procent gestegen. Na de zorg, maakindust­rie en bouw zorgt de vrijetijds­economie met 36.000 directe en indirecte banen zo voor de grootste jobcreatie in Limburg. “Aan deze groei heeft corona een abrupt einde gemaakt. Met een creatieve en intensieve promotie moet dit toeristisc­h all-in herstelpla­n zorgen voor een snelle doorstart”, zegt Philtjens. “Toerisme Limburg finaliseer­t momenteel het marketingp­lan om het Limburgse toerisme te promoten. De focus zal liggen op overnachti­ngen. En meer overnachti­ngen leiden tot meer inkomsten in andere sectoren zoals de horeca, de dagattract­ies en de handel. We gaan de campagnes opstarten als de Veiligheid­sraad groen licht geeft en de mensen weer klaar zijn om te boeken.” De zuurstoffi­nanciering wordt voorgelegd aan de provincier­aad van 27 mei. Vanaf dan kunnen aanvragen worden ingediend.

“In totaal zal de kapitaalin­jectie van 2 miljoen euro goed zijn voor een omzet van 6,5 miljoen euro in de

vrijetijds­economie”

Igor Philtjens

Gedeputeer­de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium