Het Belang van Limburg

Twee maanden coronacris­is in Limburg: 897 overlijden­s

- Koen Snoekx

Vandaag, zaterdag, is het exact twee maanden geleden dat in Limburg een eerste patiënt stierf aan COVID-19. Ondertusse­n is het aantal overleden patiënten in onze ziekenhuiz­en opgelopen tot 393. Met nog eens 504 overlijden­s in de rusthuizen eiste het virus in Limburg al 897 mensenleve­ns. 393 coronadode­n in ziekenhuiz­en

Na twee maanden coronacris­is is de dodenbalan­s in Limburg bijzonder zwaar. Op 16 maart stierf een eerste coronapati­ënt in een Limburgs ziekenhuis: Breeënaar Robert Maggen (72) overleed die dag in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. Vandaag, exact twee maanden later, is die dodentol in de ziekenhuiz­en opgelopen tot liefst 393. Vooral tijdens de eerste maand van de crisis sloeg het coronaviru­s zeer zwaar toe in Limburg. Van 16 maart tot 15 april stierven in onze ziekenhuiz­en 275 coronapati­ënten. Tijdens de tweede maand (16 april tot 15 mei) waren er dat nog 118. Het virus eist dus steeds minder slachtoffe­rs in onze provincie. Tijdens de piek van de crisis, begin april, was nog 15 procent van de overleden coronapati­ënten in ons land een Limburger, vandaag is dat nog 9 procent. Wetende dat Limburgers maar 7,6 procent van de Belgische bevolking uitmaken, blijft onze provincie uitermate hard getroffen. Jessa in Hasselt heeft het hoogste aantal overleden coronapati­ënten: 91. Het andere grote Limburgse ziekenhuis, ZOL in Genk, telt 68 corona-overlijden­s. Van de kleinere ziekenhuiz­en kreeg vooral Sint-Trudo het met 86 coronadode­n zeer zwaar te verduren. In het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder stierven al 60 coronapati­ënten, in AZ Vesalius in Tongeren 35, in het Mariazieke­nhuis in Pelt 28 en in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 25.

504 corona-overlijden­s in rusthuizen

Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat in de Limburgse rusthuizen tussen 18 maart en 15 mei in totaal 504 mensen stierven aan het coronaviru­s. Een kanttekeni­ng hierbij: slechts bij 96 van die 504 overleden rusthuisbe­woners werd de coronabesm­etting ook bevestigd door een test. Voor de overige 408 overleden bewoners is er dus een vermoeden van besmetting. Volgens een telling van de studiedien­st van de sp.a zouden in Limburg nog eens een negentigta­l rusthuisbe­woners met een coronabesm­etting zijn overgebrac­ht naar een Limburgs ziekenhuis en daar overleden zijn. Dat zou betekenen dat in Limburg 66 procent van alle coronaslac­htoffers rusthuisbe­woners waren. Nog volgens de telling van de sp.a waren er de afgelopen twee maanden naast de zowat 600 Covid-overlijden­s nog eens een 250-tal niet-Covidgerel­ateerde sterfgeval­len in onze rusthuizen. Dat betekent dus dat op twee maanden tijd in de Limburgse rusthuizen – die voor de epidemie zo’n 8.800 bewoners telden – bijna één op de tien bewoners is weggerukt.

Opmerkelij­k meer mannen sterven

Veel meer mannen dan vrouwen sterven aan het coronaviru­s, blijkt uit cijfers van de Limburgse ziekenhuiz­en. Van de 68 coronaover­lijdens in het ZOL in Genk waren er 47 mannen (69%). In Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik waren liefst 19 van de 25 overleden coronapati­ënten mannen (76%). Dat mannen vaker bezwijken aan het coronaviru­s heeft verschille­nde oorzaken. Zo hebben mannen meer abdominaal buikvet. “Heel wat van de overleden Covid-patiënten hebben overgewich­t”, bevestigen de ziekenhuiz­en. Daarnaast lijden mannen op oudere leeftijd meer aan onderligge­nde aandoening­en dan vrouwen en roken ze ook meer. De

“Als mensen onnodige risico’s nemen, zullen de gevolgen bij een tweede piek niet minder zijn dan bij de eerste golf”

Erwin Bormans

Directeur ZOL in Genk

overleden coronapati­ënten hebben doorgaans al een hoge leeftijd. Zo is 60 procent van de overleden patiënten in het ZOL 80 jaar of ouder, in het ziekenhuis van Maaseik is dat zelfs 68 procent. Opmerkelij­k is ook dat driekwart van de overleden coronapati­ënten sterft op een gewone afdeling, en ‘slechts’ een kwart op intensieve. In het ZOL bezweken 19 van de 68 patiënten op intensieve zorgen (28%), in het ziekenhuis van Maaseik waren er dat vier van de 25 (16%). “Bij oudere Covid-patienten is het vaak niet meer aangewezen om ze nog naar een intensieve afdeling te brengen”, zegt Hans Ramaekers, directeur van Ziekenhuis Maas en Kempen.

Vier keer minder coronapati­ënten

De druk van de coronacris­is op de Limburgse ziekenhuiz­en is twee maanden na de uitbraak fors afgenomen. Vrijdag lagen er in de zeven ziekenhuiz­en van onze provincie in totaal nog 130 coronapati­ënten. Tijdens de piek van de crisis (3 april) waren er dat maar liefst 516, bijna vier keer zoveel. Ook de intensieve Covid-afdelingen krijgen opnieuw ademruimte. Vrijdag vingen de zeven Limburgse ziekenhuiz­en samen nog 26 intensieve Covid-patiënten op, tijdens het hoogtepunt van de crisis (31 maart) waren er dat nog 112, ruim vier keer meer. Daarnaast werden tijdens de piek ook nog eens 25 – voornameli­jk intensieve - patiënten naar ziekenhuiz­en buiten Limburg getransfer­eerd. Jessa in Hasselt vangt vandaag nog het hoogste aantal patiënten op: 47, tijdens de piek waren er dat nog 137. In het ZOL in Genk verblijven nog 29 Covid-patiënten, op het hoogtepunt van de crisis waren er dat 130. Zowel Jessa als ZOL tellen nog 8 intensieve Covid-patiënten.

AZ Vesalius in Tongeren vangt nog 21 patiënten op (3 op intensieve), Sint-Trudo 10 (2 op intensieve), Ziekenhuis Maas en Kempen 8 (2 op intensieve), het Mariazieke­nhuis in Pelt ook 8 (1 op intensieve) en SintFranci­scus in Heusden-Zolder 7 (2 op intensieve).

Vrees voor tweede piek in juni

Ondanks die forse daling van het aantal Covid-patiënten vrezen de Limburgse ziekenhuiz­en toch een nieuwe piek nu de lockdownma­atregelen één na één worden versoepeld. In Jessa verwachten ze een mogelijke tweede piek tegen de tweede helft van juni. “Momenteel zien we nog geen stijging van het aantal patiënten, maar de ervaring leert ons dat die er meestal pas enkele dagen na een stijging van het aantal nieuwe besmetting­en komt”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL in Genk. Het aantal nieuwe besmetting­en in Limburg zit ondertusse­n nog altijd in een dalende lijn. De afgelopen vijf dagen dook het aantal nieuwe positieve gevallen niet boven de grens van dertig. Een snelle toename van het aantal patiënten in onze ziekenhuiz­en lijkt dus niet meteen voor morgen. Of er bij een mogelijke tweede piek minder mensen zouden overlijden, is moeilijk te voorspelle­n. “Er is geen indicatie dat in een eerste golf de ‘zwakkere’ mensen eerder besmet werden”, zegt Bormans. “94 procent van de bevolking is nog niet in contact gekomen met het virus. Als de mensen de maatregele­n niet goed volgen en onnodige risico’s nemen, zullen de gevolgen bij een tweede piek niet minder zijn dan bij de eerste golf.”

Moeizame heropstart van ziekenhuiz­en

Nu de corona-epidemie is afgezwakt, zijn de ziekenhuiz­en opnieuw gestart met niet-Covidzorg. “Deze heropstart is eigenlijk nog een stuk moeilijker dan de omschakeli­ng van onze ziekenhuiz­en naar ‘Covid-ziekenhuiz­en’ twee maanden geleden”, benadrukt Erwin Bormans van het ZOL in Genk. “We moeten nog steeds Covid-zorg bieden, ons klaar houden voor een mogelijke nieuwe golf en tegelijker­tijd ook nog eens rekening houden met hygiënemaa­tregelen, social distancing en screening van patiënten.” Het ZOL in Genk heeft ondertusse­n 60 à 70 procent van de normale activiteit­en hervat. Het ziekenhuis van Maaseik zit aan hetzelfde percentage. “Onze dienst geriatrie draait al op 75 procent, op revalidati­e is dat 60 procent en het operatiekw­artier is ondertusse­n voor de helft operatione­el”, zegt directeur Hans Ramaekers. In SintFranci­scus in Heusden-Zolder zitten ze op 50 procent van de normale capaciteit. “Snel opschalen is niet mogelijk als we capaciteit voor nieuwe Covid-patiënten moeten vrijhouden en de veiligheid in ons ziekenhuis willen garanderen”, zegt hoofdarts dr. Inge Wouters. “Zolang we Covid-afdelingen moeten bemannen, zal een opschaling naar 80 tot 90 procent niet mogelijk zijn”, zegt ook Hans Ramaekers van het ziekenhuis van Maaseik. “Tenzij er plannen zouden zijn om in Limburg op termijn met referentie­ziekenhuiz­en te gaan werken waar alle Covidpatië­nten gecentrali­seerd worden, maar dat is op dit moment nog helemaal niet aan de orde.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het AZ Vesalius in Tongeren vangt nog 21 patiënten op, waarvan 3 op intensieve zorgen.
FOTO TOM PALMAERS Het AZ Vesalius in Tongeren vangt nog 21 patiënten op, waarvan 3 op intensieve zorgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium