Het Belang van Limburg

Drie verhalen in coronatijd

Door Frans BAERT Aflevering nr. 1531

-

Normaal zie ik haar één of twee keer per week bij ons in de straat, nu was het langer geleden. In coronatijd roepen afwezighed­en vragen op. Toen ik haar vroeg of alles oké was, begreep ze wat ik bedoelde. “Ik moet wel binnen enkele dagen geopereerd worden”, zei ze. Omdat ze me bezorgd zag kijken, vond ze dat ik op meer uitleg recht had. Door de openingen in de poort zag ik haar met de wijsvinger­s naar haar bovenlicha­am wijzen en verlegen glimlachen: “Het is voor een borstreduc­tie.” Ik wist niet dadelijk wat ik daar als man op kon zeggen. Dan bedacht ik dat ik misschien mijn moeilijkhe­id kon oplossen door m’n echtgenote een rol in het gesprek te geven: “Ik heb van mijn vrouw gehoord hoe dat de oorzaak van rugklachte­n kan zijn.”

Zij knikte bevestigen­d: “Ja, ik heb daar zo’n last van, het is echt niet meer te doen. En met de jaren worden ze maar groter en groter.”

Voor ik afscheid nam, wenste ik haar geluk met de operatie. Daarop begon ze te lachen: “Maar mijn man is er niet gelukkig mee natuurlijk.”

* * *

Ook in Los Angeles profiteren wilde dieren van coronatijd om verloren terrein terug te winnen.

Tijdens een smartphone­gesprekje vertelde mijn vrouw dat ze tegenwoord­ig coyotes – prairiewol­ven – in groten getale uit de heuvels naar de stad ziet afzakken. Honden en katten zijn lekkere hapjes voor deze wilde dieren. Elke avond gaan mijn vrouw en haar moeder met schoothond­je Maxi wandelen. Vaak zien ze uit het struikgewa­s een prairiewol­f tevoorschi­jn komen, die hen dan verderop staat op te wachten – etenstijd! Mijn schoonmoed­er houdt Maxi dan kort aan de leiband, want coyotes durven driest te werk gaan om hun avondsnack te bemachtige­n. Enkele avonden geleden doken er zelfs twee exemplaren op – teamwerk. Geschreeuw en handgeklap volstaan gewoonlijk om een coyote te verjagen. Maar met twee waren de dieren daarvan niet onder de indruk, en vatten ze stoutmoedi­g post in het midden van het pad. Mijn vrouw begreep dat een meer overtuigen­d geluidssig­naal vereist was, en zocht snel iets op haar smartphone om af te spelen.

De coyotes wisten niet hoe ze het hadden toen ze plots leeuwengeb­rul hoorden, waarop ze het hazenpad kozen. Mijn vrouw lachte terwijl ze haar verhaal besloot: “Een leeuw uit Afrika heeft onze Maxi gered!”

* * *

Ik zei aan mijn vrouw dat ik ook een coronatijd-verhaal te bieden had. Ze wilde het graag horen.

Ik begon met te vertellen over het schroot dat ik langs de weg had zien liggen toen ik ging wandelen. Aan de gelaatsuit­drukking van mijn vrouw merkte ik dat ik met zo’n verhaalope­ning haar aandacht dreigde te verliezen, maar ik zette door.

Tussen het schroot lag een koelemmert­je van Coronabier. Leuk toeval vond ik, in deze virustijd. Zou de pandemie de popularite­it van het Coronabier hebben aangetast? Nochtans bestaan er populaire bieren met geuzenname­n als ‘Mort Subite’ en ‘Delirium Tremens’. Terwijl ik mijn wandeling verder zette, bleef ik aan het emmertje denken. Ik dacht dat het een leuk ‘conversati­on piece’ kon zijn, en ging terug naar de schroothoo­p. Thuis ontsmette ik zowel het emmertje als m’n handen, en hervatte daarna m’n wandeling. Even later kwam ik vriend Jean tegen, en vertelde hem over het Coronaemme­rtje. Hij had het ook zien liggen, zei hij, en was blij voor me dat het nu van mij was.

Mijn enthousias­me voor de vondst, zo kon ik horen, werd niet door mijn vrouw gedeeld. Zij maakte zich vooral ongerust dat ik m’n handen achteraf misschien niet goed had ontsmet, en wilde ook niet dat ik het onding ergens binnenshui­s een plaats zou geven. Maar beelden spreken duidelijke­re taal, wist ik. Ik liep met m’n smartphone naar buiten, toonde haar het emmertje aan de voordeur, en focuste de lens op het Corona-merk. Plots begreep mijn vrouw mijn fascinatie voor het voorwerp en begon te lachen. Een Coronaemme­r in coronatijd, goed gevonden én bevonden. Nu wacht ik tot ze terug is om te zien waarmee we het emmertje kunnen vullen. Met bierflesje­s misschien wanneer we het einde van de pandemie kunnen vieren? Er kan toch geen betere koelemmer bestaan dan die met de naam van het overwonnen virus erop?

Good luck en tot ziens.

PS. Ik ging deze week een column overslaan om mezelf enkele rustdagen te gunnen. Maar omdat ik het vorige keer over mijn pensioenda­g had, kon dat de indruk wekken dat ik ermee was opgehouden. Volgende week neem ik wel vrij.

Uw trouwe dienaar, FB

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium