Het Belang van Limburg

Limburgers tonen begrip voor BK op een dinsdag

- Pieter Vanlommel

WIELRENNEN BK IN ANZEGEM Dinsdag 22 september. Dat is de datum die uiteindeli­jk uit de bus is gevallen voor het BK wielrennen voor profs. Een BK op een dinsdag betekent een unicum in het Belgische wielrennen. “Maar we moeten ons realiseren dat 2020 een ongezien wielerjaar is”, klinkt het bij Limburgse renners en ploegleide­rs.

22 september is het compromis dat uit de bus kwam nadat er al eerder door de coronacris­is een streep moest getrokken worden door de oorspronke­lijke zondag van 21 juni en de vervangzon­dag van 23 augustus. Het wordt na de coronacris­is meteen ook de eerste grote koers in eigen land waarop alle toppers aanwezig zijn.

Het is nog niet duidelijk of Marc Wauters als ploegleide­r van Lotto Soudal in de volgwagen zal kruipen op 22 september als er een opvolger gezocht wordt voor Tim Merlier. “We wachten af tot op 20 mei de nationale kalender bekendgema­akt wordt om met de ploegleidi­ng de moeilijke puzzel te leggen”, reageert de Lummenaar. “Normaal gezien had ik de drie grote ronden voor mijn rekening genomen maar dat plan is door de vele overlappin­gen in de prullenman­d beland.”

Wauters toont wel begrip voor de organisati­e van het BK op een dinsdag. “Ik begrijp dat de bond absoluut het Belgisch kampioensc­hap wil organisere­n want dat betekent voor hen een bron van inkomsten. En dat er door de overvolle kalender moet geweken worden, is niet meer dan normaal.”

Veel vragen

Een gouwgenoot die in principe hoog mag mikken op het golvende parcours in Anzegem is Amaury Capiot. De snelle Lanakenaar van Sport Vlaanderen-Baloise heeft de strijd om de tricolore met rood aangestipt op zijn agenda, al plaatst hij er meteen ook een kanttekeni­ng bij. “Sowieso ben ik voor elk BK gemotiveer­d, vooral als het parcours me ligt zoals nu het geval is. Maar ik stel me de vraag of er überhaupt nog gekoerst kan worden dit seizoen. De UCI bracht wel een kalender naar buiten maar er zijn nog veel vragen en gissingen.” Dat de strijd om de Belgische kampioenen­trui op een dinsdag gestreden kan worden, kan Capiot minder deren. “We moeten ons realiseren dat 2020 een ongezien wielerjaar is. Op korte termijn moeten heel veel koersen ingepland worden. Nood breekt wet. Voor ons, renners van een Pro Team, maakt het niet zoveel uit dat het BK op dinsdag valt. Voor zij die uit de Tour komen of WKambities hebben, ligt het anders. Áls het WK al gereden wordt zoals het nu op de kalender staat. Zoals ik al zei: er zijn nog veel vragen.” Als het BK daadwerkel­ijk plaatsvind­t op 22 september valt dit twee dagen na het einde van de Ronde van Frankrijk en midden in de week van het WK. Volgens Wauters hoeft dat geen bezwaar te zijn. “Voor renners die met superbenen uit de Tour komen, kan dit net een voordeel zijn. En op het WK verwacht ik een totaal ander type van renners dan op het BK. In Zwitserlan­d is het woord aan de pure klimmers. Die hebben in Anzegem weinig te zoeken.”

KRC GENK

 ?? FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ?? Amaury Capiot kan in ideale omstandigh­eden toeleven naar het BK op dinsdag 22 september. Hij heeft geen Tour in de benen en allicht ook geen WK in het vooruitzic­ht.
FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY Amaury Capiot kan in ideale omstandigh­eden toeleven naar het BK op dinsdag 22 september. Hij heeft geen Tour in de benen en allicht ook geen WK in het vooruitzic­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium