Het Belang van Limburg

“Ik sta nu al redelijk scherp”

Denk corona even weg en beeld je in hoe de Giro nu had kunnen zijn: Remco Evenepoel in de roze trui, op een roze fiets, een eind op weg om de jongste Giro-winnaar aller tijden te worden. Dan maar in oktober, denkt hij zelf: “Drie weken koersen voor de ein

-

Vrijdag is rustdag en zo maakte Remco Evenepoel gisteren uitgebreid tijd voor een interview. ’s Ochtends had hij toch alweer anderhalf uur nuchter getraind, maar “gewoon, niet te zot, op het vlakke, weinig spanning op de benen”. Voor de rest is het een dag zoals alle andere rustdagen: “Fifa spelen, fiets kuisen, benen scheren, naar de winkel gaan, en uitrusten op de bank. De zeven seizoenen van Sons of anarchy heb ik ondertusse­n uitgekeken. Nu ga ik aan The last dance beginnen.”

Overvalt je op zo’n ‘luie’ dag vaak de gedachte: normaal was ik nu de Giro aan het rijden?

“Niet meer. De klik is gemaakt: de focus ligt nu op 3 oktober, de nieuwe startdatum. Maar ik mis de competitie enorm hard. De voorbije weken had ik normaal mijn eerste grote doelen van het seizoen gehad. In Luik en in de Giro wilde ik mijn beste niveau halen. Dat valt nu allemaal weg en dat doet pijn. Als sportman is het niet simpel om je daar zomaar over te zetten. Ik hoop dat we de sfeer en adrenaline van de wedstrijde­n snel terugvinde­n.”

Zout in de wonde, maar Patrick Lefevere denkt dat je nu – na één week Giro – de witte jongerentr­ui of de roze trui had gedragen.

“Het had ook gewoon het wit en blauw van de ploeg kunnen zijn, hoor. (lacht) Maar het is geen geheim dat ik in de openingsti­jdrit in Boedapest zo snel mogelijk wilde gaan. Om meteen zo veel mogelijk voorsprong te nemen op de andere klassement­srenners. In het beste geval had dat de roze trui opgeleverd. Het was mooi geweest. Hopelijk krijg ik een herkansing.”

Dat is de vraag: de start in Hongarije valt weg. Het is niet zeker of de Giro straks opnieuw met een tijdrit begint.

“Als ze er gewoon de eerste drie dagen in Hongarije afknippen, dan starten we nu op Sicilië. Geen idee of dat ook met een tijdrit zal zijn. De ploeg is aan het informeren. Het is ook niet zo dat roze alleen kan als we beginnen met een tijdrit. In een grote ronde heb je drie weken om aan je achterstan­d te knabbelen.”

Was het een evidente keuze om ook met de hernieuwde kalender voor de Giro te gaan? Je mist zo bijvoorbee­ld Luik-Bastenaken-Luik.

“Dat klopt. En Luik zal ik missen met pijn in het hart. De Wanne, de Stockeu, La Redoute, Roche aux Faucons, ook op training zijn het mijn favoriete hellingen. Maar binnen de ploeg ging iedereen snel akkoord dat de Giro de beste keuze was. Een grote ronde is op dit moment belangrijk voor mijn ontwikkeli­ng. Drie weken koersen om mee te doen voor de eindzege. Ik wil weten wat dat is en hoe dat voelt. Voor de komende jaren is dat belangrijk. Helaas moet ik daarvoor een klassieker links laten liggen.”

Er verschuift wel nog van alles op de kalender. Het BK vindt nu plaats op 22 september.

“Dat heb ik ook net gehoord. Om eerlijk te zijn: ik vind het vrij belachelij­k. Houd het dan op eind augustus, vlak voor de Tour, of zo. Al snap ik ook wel dat er in België een verbod op massa-events tot 1 september is. Ik ben er wel mee begaan, want het is een BK dat mij moet liggen: de lokale ronde in Anzegem is vrij zwaar. Maar om dat nu op een dinsdag te leggen tijdens het WK? Raar om die kampioensc­happen te laten samenvalle­n. Om niet te zeggen een schande voor het WK. Wellicht weten we op dit moment nog niet alles en zal ook het WK nog een nieuwe datum krijgen. Hopelijk niet in oktober, want dan heb ik een nieuw probleem. (cynisch) Misschien zullen ze het WK straks naar kerstdag verschuive­n. Als dat zo is, dan zal ik mij daarnaar schikken, maar ik hoop dat het dan geen WK op skilatten zal zijn.”

Ook de locatie van het WK zou veranderen: niet Aigle-Martigny, maar wel Qatar. Over skilatten hoef je je daar al geen zorgen te maken.

“Juist, maar ik zou het superjamme­r vinden als het Qatar wordt. Het parcours in Zwitserlan­d is heel mooi. Een zeldzame kans voor klimmers of ronderenne­rs. Voor mij was het ook altijd één van mijn grote doelen geweest. Mocht het niet kunnen doorgaan in Zwitserlan­d, dan hoop ik dat ze er één van de volgende jaren op zijn minst terugkomen. In Qatar zal het sowieso een biljartvla­k parcours zijn.”

Daarin zal je van weinig waarde zijn voor het team, meent

“Die digitale races waren leuk om te doen. Ik heb nog aanvragen gekregen, maar voorlopig bedank ik vriendelij­k”

Remco Evenepoel

Deceuninck-Quick Step

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium