Het Belang van Limburg

Onrust over hygiëne in oefenkamp Elsenborn DEFENSIE SINT-TRUIDEN

- Jan Bex

Op 25 mei vertrekken zo’n vijfhonder­d kandidaat-onderoffic­ieren uit Saffraanbe­rg voor een oefenkamp van twee weken naar Elsenborn. Studenten, maar ook instructeu­rs zijn ongerust: “Wat is de meerwaarde in coronatijd­en van zo’n oefenkamp met slechte hygiënisch­e infrastruc­tuur? Het risico op besmetting is te groot. Toch moet het doorgaan.”

Kamp Elsenborn kent u. Daar werd tv-programma Kamp Waes opgenomen. Het kamp is een bekend militair oefenterre­in van België. Ook voor onderoffic­ieren in spe uit Saffraanbe­rg. “Met corona is nu alles anders”, zegt zo’n kandidaat-onderoffic­ier. “Ze zeggen wel dat ze social distancing zullen toepassen. Normaal slapen we daar in blokken, vier personen per kamer. Met corona zullen we elk in ons eigen tentje liggen. Maar we zijn wel met 500. Met allemaal hetzelfde sanitair dat daar beperkt is. En hoe gaan ze ons op een hygiënisch veilige manier voeden? De keuken daar is niet open om veiligheid­sredenen. Het ergste van al is dat onze kaderleden zelf ook ongerust zijn. Die zeggen: ‘Wij moeten ook maar uitvoeren.’ Stel nu dat ik besmet raak, wie is verantwoor­delijk?”

Ook kritiek bij kader

“Met het virusgevaa­r is Elsenborn niet echt een meerwaarde om met 500 man erop uit te trekken”, zegt een onderoffic­ier. “Qua hygiëne zal dat een grote stap achteruit zijn terwijl we de gewenste vaardighed­en ook hier perfect kunnen oefenen. Makkelijk praten, bewaar afstand, maar die lessen bestaan nu eenmaal uit veel fysieke contacten. Dan is er nog het tactische bivak. Dan moeten leerlingen met twee à drie personen in een zelfgegrav­en put overnachte­n. Hoe kan dat veilig? Natuurlijk hebben we onze bezorgdhei­d daarover al geventilee­rd. Maar men luistert niet naar ons.” Een collega-onderoffic­ier: “Er zullen maximaal 20 velddouche­s zijn voor 500 leerlingen. Maximaal 15 veldtoilet­ten of dixies, van de meest onhygiënis­che dingen die er zijn. Ze zeggen nu dat je het dekseltje dicht moet doen. Daar hebben die dixies niet eens een deksel. Terwijl de examens drie weken later op het oefenterre­in in Brustem zijn. Daar kan je toch ook oefenen met de school vlakbij? Misschien niet zo perfect, maar Elsenborn is toch geen risico waard op besmetting­en? Oké, we zullen wel weer uitvoeren. Bevel is bevel. Maar wat als er mensen besmet raken?”

Schoolcomm­andant

Schoolcomm­andant kolonel Jan Abts vindt die argumenten onjuist. “Alle maatregele­n worden genomen om dat oefenkamp in zo veilig mogelijke omstandigh­eden te organisere­n. Dit is doorgespro­ken met sociale afgevaardi­gden en met mijn hiërarchie. We zullen er alles aan doen om die ongerusthe­id weg te nemen. Als iedereen zijn persoonlij­ke verantwoor­delijkheid neemt, zal er geen probleem zijn. Een nulrisico bestaat natuurlijk niet, maar we stellen onze mensen uiteraard niet gratuiteme­nt aan risico’s bloot.”

 ?? FOTO KH ?? “We gaan met 500 kandidaato­nderoffici­eren naar Elsenborn. Daar zijn maximaal 20 velddouche­s en 15 veldtoilet­ten”, klinkt het bezorgd.
FOTO KH “We gaan met 500 kandidaato­nderoffici­eren naar Elsenborn. Daar zijn maximaal 20 velddouche­s en 15 veldtoilet­ten”, klinkt het bezorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium