Het Belang van Limburg

Vergunning voor windmolenp­ark langs E313 in Bassenge geweigerd

- Eddy Vandoren

GROENE ENERGIE RIEMST/TONGEREN Energiemaa­tschappij New Wind krijgt geen omgevingsv­ergunning om langs de E313 op het grondgebie­d van de Waalse taalgrensg­emeenten Bassenge, Juprelle en Oupeye een windmolenp­ark van zes turbines te bouwen.

De Waalse overheid besliste enkele dagen geleden om geen omgevingsv­ergunning af te leveren aan New Wind uit Namen

voor het park. Het ging om een aanvraag voor zes windturbin­es met een hoogte van 150 m, met een individuee­l vermogen tussen de 2,4 en 3,5 MW, gepland in een rechthoeki­g gebied ten zuiden van de Jekervalle­i op het plateau van Glons, Boirs, Slins en Houtain, duidelijk zichtbaar vanuit de zuidelijke dorpen van Riemst en Tongeren.

“Er lagen meerdere argumenten aan de basis van deze beslissing “aldus burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Blijkbaar was er niet alleen een doorslagge­vend technisch obstakel omdat er energiekab­els voorzien werden in de vrije zone langs de E313, maar vooral de nabijheid van de luchthaven­s van Bierset (Luik) en Beek (Maastricht) vormden een probleem. Skeyes, het vroegere Belgocontr­ol, en ook de Nederlands­e Provincie Limburg hadden beide tijdens het openbaar onderzoek een negatief advies verleend uit vrees voor onder meer mogelijke beïnvloedi­ng van de luchtvaart­radars. Dat advies heeft de Waalse Overheid gevolgd. Vandaar de weigering.” Begin dit jaar had de gemeente Riemst zelf ook meerdere milieutech­nische en urbanistis­che bedenkinge­n gemaakt bij het project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium