Het Belang van Limburg

Leeftijd houdt kapper Urbain (79) niet tegen

Kapsalons mochten maandag opnieuw starten. Sommigen openden hun deuren al om middernach­t, anderen verwelkomd­en gratis het zorgperson­eel. Ook de schoonheid­ssalons gingen weer aan de slag.

- Geert Houben

Met zijn 79 jaar is Urbain Jaenen een van de oudste kappers van Hasselt. Ook al behoort hij door zijn leeftijd tot de risicogroe­p, hij kan het knippen niet laten. “Ik doe dit veel te graag. En ooit moet je toch opnieuw beginnen.”

Kapsalon Urbain is al 50 jaar een begrip op de Vismarkt in Hasselt, vlak tegenover de SintQuinti­nuskathedr­aal. Maandag is zijn wekelijkse rustdag, maar toch is zijn kapperssto­el bezet. “Ik moest hier zijn om nog wat papierwerk in orde te brengen. Plots kwam er een jarenlange trouwe klant binnen en die kon ik niet anders dan helpen”, zegt de herenkappe­r. Hij heeft zijn voorzorgen genomen om het coronaviru­s buiten te houden. “Enkele kapperssto­elen zijn afgespanne­n met lint en gebruik ik niet zodat er meer plaats is. Daarnaast hebben zowel de klant als ik een mondmasker op. Mijn scharen en kam gaan na elke knipbeurt in een bokaal met ontsmettin­gsmiddel. Daarnaast gebruik ik wegwerpsho­rten en voorzie ik buiten enkele klapstoele­n voor wachtende klanten.”

Personeel

Al 64 jaar knipt Urbain de haren van menig Hasselaar. De volgende dagen heeft hij zijn handen vol. “Van 8 tot 17.30 uur ben ik volgeboekt. Ik heb al ik weet niet hoeveel telefoons ontvangen”, klinkt het. De liefde voor het vak is Urbains grootste drijfveer. “Ik doe het gewoon nog veel te graag. Je zit altijd tussen de mensen.” Het coronaviru­s zet hem nu wel aan om wat minder te werken. “Je weet maar nooit of iemand het binnenbren­gt. Toch moet je ooit opnieuw beginnen. Ik heb iemand in dienst die hier komt knippen en ik denk er in deze tijden zelfs aan om wat vaker thuis te blijven en hem het werk te laten doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ookal behoort hij met zijn 79 jaar tot de risicogroe­p, toch gaat ook kapper Urbain opnieuw van start.
FOTO SVEN DILLEN Ookal behoort hij met zijn 79 jaar tot de risicogroe­p, toch gaat ook kapper Urbain opnieuw van start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium