Het Belang van Limburg

Limburgse overheden kopen te weinig bij Limburgse bedrijven

Limburgse overheden besteden ieder jaar zo’n 3,6 miljard euro aan allerlei overheidso­pdrachten. Maar slechts een derde daarvan gaat naar de ‘eigen’ kmo’s. Erger nog, bijna de helft van onze overheidso­pdrachten gaat naar het buitenland.

- HASSELT Dominiek Claes

Dat blijkt uit berekening­en van de Directie Ondernemen van de provincie Limburg. Jaarlijks besteden overheidsi­nstanties in de Europese Unie ongeveer 14 procent van het bbp aan overheidso­pdrachten. “Het Limburgse bbp wordt op 26 miljard euro geraamd. Als we dat percentage daarop toepassen, betekent dit dat Limburgse overheden jaarlijks zo’n 3,6 miljard euro besteden aan overheidso­pdrachten”, rekent directeur Bruno Bamps van de Directie Ondernemen uit. Maar uit recent onderzoek blijkt dat slechts 32 procent van die overheidso­pdrachten naar de kmo’s vloeit. Terwijl het Europees streefcijf­er op 45 procent ligt. “Dat heeft mogelijk te maken met een aantal administra­tieve belemmerin­gen of vooroordel­en van aanbestede­nde overheden”, denkt gedeputeer­de voor Economie Tom Vandeput. “Maar er is

meer. Met inbegrip van indirecte toewijzing­en via onderaanne­mers zou 42 procent van onze overheidsa­ankopen naar het buitenland gaan. Dat is geld dat wegvloeit uit onze economie, terwijl onze lokale bedrijven zorgen voor werkgelege­nheid en lokale belastinge­n betalen.”

Corona

En dat is in coronatijd­en een bijzonder pijnlijke vaststelli­ng. De crisis heeft immers een enorme financiële aderlating bij vele Limburgse bedrijven veroorzaak­t. Daarom bundelt de provincie Limburg de krachten met de werkgevers­organisati­es VKW en Unizo Limburg. Het resultaat is een Limburgs platform voor overheidso­pdrachten waar Limburgse lokale overheden hun opdrachten kunnen kenbaar maken aan de daar geregistre­erde Limburgse bedrijven. “Met respect voor de regels van de wet op de overheidso­pdrachten”, stipt Vandeput aan. “Het platform wordt de komende maanden versneld ontwikkeld. Tegen eind september moet het

online gaan.”

Platform

“Wanneer een Limburgse gemeente voor een overheidso­pdracht een beroep wil doen op lokale ondernemer­s of ondernemer­s in de buurt van de gemeente, dan genereert het platform een lijst van ondernemin­gen die zich hebben geregistre­erd of die interesse voor de opdracht tonen”, legt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg uit. “Uit de lijst van geregistre­erde bedrijven kunnen steden en gemeenten een keuze maken van bedrijven die ze zelf willen aanschrijv­en.”

Ook CEO Ruben Lemmens ziet het platform zitten. “Het verbindt en versterkt lokale besturen én Limburgse kmo’s. Dat is goed voor Limburg”, zegt hij.

Duurzaam

Het initiatief mag dan gegroeid zijn uit corona-overweging­en, maar heeft ongetwijfe­ld ook een duurzaam effect. “Daardoor past het perfect in de filosofie van SALKturbo”, zegt Vandeput nog. “Door meer opdrachten van de Limburgse steden en gemeenten in eigen provincie te laten uitvoeren, kunnen we samen onze economie een flinke boost geven.” “Door meer opdrachten van de Limburgse steden en gemeenten in eigen provincie te laten uitvoeren, kunnen we samen onze

economie een flinke boost geven”

Tom Vandeput,

gedeputeer­de voor Economie

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Bart Lodewyckx, Tom Vandeput en Ruben Lemmens: “Goed voor de lokale besturen, goed voor de Limburgse kmo’s, dus goed voor Limburg.”
FOTO LUC DAELEMANS Bart Lodewyckx, Tom Vandeput en Ruben Lemmens: “Goed voor de lokale besturen, goed voor de Limburgse kmo’s, dus goed voor Limburg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium