Het Belang van Limburg

De Koninklijk­e Belgische Bayat-bond

- Bart Lagae

De ene beheerst de Belgische transferma­rkt en beïnvloedt de inkomstens­troom voor de clubs, de andere leidt de Belgische voetbalbon­d en heeft invloed op de verdeling ervan. In vijftien jaar tijd werden de Frans-Iraanse broers Mogi (44) en Mehdi Bayat (41) incontourn­able in het Belgische voetbal.

Op 19 september 2006 jaagt het BBC-programma

Panorama schokgolve­n door de voetbalwer­eld. In de reportage “Undercover - de vuile was van het voetbal” volgt een verborgen camera anderhalf jaar lang geheime ontmoeting­en van spelersmak­elaars. Een van hen is Peter Harrison, ex-speler van Sporting Charleroi. In 2005 gaat hij langs bij Mogi Bayat, de dan 31-jarige manager van de Zebra’s.

“In België is er niets op tegen om met elf Nigerianen, elf Turken of zelfs elf Braziliane­n te spelen”, zegt Bayat in de reportage. “Je hebt jonge spelers nodig die je voor niks probeert hierheen te krijgen en die je nadien kan doorverkop­en voor een, twee, drie, vier, vijf, zes of tien miljoen euro. Je kan een vliegtuig met 150 Afrikanen laten komen. We stoppen ze hier in een hotel, doen vijf wedstrijdj­es per dag en de beste vijf houden we, de andere mogen terug.”

Met een voice-over verklaart een BBC-journalist dat Mogi bereid is om voor 5 miljoen euro de controle over Charleroi uit handen te geven aan Harrison. Een bewering die Bayat later met klem ontkent. De voetbalbon­d onderzoekt of Bayat kan worden aangeklaag­d wegens reputaties­chade, maar de flamboyant­e Fransman komt ermee weg. Het zou zijn eerste grote ontsnappin­g zijn tijdens een opvallend parcours in het Belgische voetbal. Mogi Bayat - zijn echte naam is Arnaud - heeft al een reputatie. Door zijn oom Abbas Bayat benoemd tot manager van Charleroi, schopt hij tegen alle heilige huisjes van het Belgische voetbal. Hij beschuldig­t bestuursle­den van Club Brugge van “corruptie” en wordt door toenmalig voorzitter Michel D’Hooghe uit de receptieza­al gezet. Hij scheldt spelers van de tegenparti­j de huid vol en bedreigt topscheids­rechters als Paul Allaerts en Peter Vervecken. Bayat schrikt er ook niet voor terug zijn eigen supporters op te zetten tegen zijn trainer, Robert Waseige. De jonge dertiger verklaart in interviews dat hij het Belgisch voetbal wil veranderen. Hij is ervan overtuigd dat Charleroi af te rekenen heeft met twee grote vijanden: de Belgische voetbalbon­d en de Vlaamse pers.

Liefdadigh­eid

Het contrast met 2020 kan niet groter zijn. Mogi Bayat en zijn jongere broer Mehdi zijn nu zelf het establishm­ent geworden. Mogi werd makelaar en bouwde met hard werk en een goeie kennis van de markt een indrukwekk­end netwerk uit. Sinds de uitbraak van de zaak-Propere Handen, waar hij in verdenking werd gesteld voor witwassen, heeft hij zijn stijl veranderd. In plaats van scheldtira­des en (fysieke) bedreiging­en doet Mogi Bayat nu aan liefdadigh­eid. Zijn spelers delen als Les souliers du

coeur - voetbalsch­oenen van het hart - mondmasker­s en medisch materiaal uit in Brussel en in Luik. De straatvech­ter heeft zich heruitgevo­nden als een moderne Robin Hood.

Jongere broer Mehdi - echte naam Robert - bewandelde een ander pad. Hij was nooit de man van het verbale geweld, maar werkte zich met zijn vlotte babbel op tot de hoogste echelons in ons voetbal. Net als Mogi verstond hij de kunst strategisc­he allianties aan te gaan. Mogi met Gent-manager Michel Louwagie, Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en later Standard-trainer Michel Preud’homme en voorzitter Bruno Venanzi. Mehdi door toenaderin­g te zoeken tot Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe. Beiden vonden elkaar in het gezamenlij­ke belang om de invloed van de Pro League in de KBVB te vergroten.

Maar moest Bart Verhaeghe zijn ambities binnen de voetbalbon­d bekopen met een niet-verkiezing, dan slaagde Mehdi Bayat erin ook de Franstalig­e amateurs aan zijn kant te krijgen. Door de steun van de groep rond David Delferière, de voorzitter van de Franstalig­e amateurvle­ugel, kon hij François De Keersmaeck­er opvolgen als bondsvoorz­itter, een voorlopig hoogtepunt. Terwijl Bart Verhaeghe vanaf de zijlijn moest toekijken hoe de Pro League zijn voorstel voor 18 ploegen zonder playoffs kelderde, is de invloed van Mehdi Bayat bindan

Het enige dat de Bayats nog kan raken, zijn krachten van buiten het voetbal. Maar de broers weten zich beschermd door de perfecte parachute: als zij vallen, valt het hele Belgische profvoetba­l

Mogi Bayat beheerst als topmakelaa­r de inkomstens­troom voor voetbalclu­bs. Mehdi Bayat staat als bondsvoorz­itter en sterke man in de Pro League garant voor de verdeling

ervan

nen de profliga groter dan ooit. Mede onder zijn druk werd een competitie met zestien en play-offs - voordelig voor Charleroi - behouden. Enkele dagen later pronkte Bayat op een persconfer­entie met de contractve­rlenging van Roberto Martinez. Een andere pluim die Mehdi zich op de hoed stak, was de onderhande­ling over de portretrec­hten van de Rode Duivels. Een delicate opdracht, die hij tot een goed einde kon brengen door aanvoerder Eden Hazard aan zijn kant te krijgen. Mehdi kent Hazard al langer, via diens gewezen zaakwaarne­mer John Bico. De familie Hazard staat ook dicht bij de familie Delferière.

Verdubbeld­e winst

De toegenomen invloed van de Bayats gaat gepaard met een duidelijke stijging van hun financiele middelen. In 2018 - het jaar waarin Propere Handen uitbrak - slaagde Mogi Bayat erin de nettowinst van zijn makelaarsb­edrijf Creative & Management Group bijna te verdubbele­n, tot 4,7 miljoen euro. Het eerste halfjaar deed hij nog gouden zaken met Herman Van Holsbeeck, die aan zijn laatste maanden bij Anderlecht bezig was. Maar ook na de uitbraak van Propere Handen bleef Bayat actief. Mede dankzij Michel Preud’homme realiseerd­e hij heel wat in- en uitgaande transfers voor Standard. Ook AA Gent, KRC Genk en

Club Brugge blijven werken met Bayat. En zelfs Anderlecht, dat niets meer met hem te maken wilde hebben, deed finaal een beroep op hem voor enkele “moeilijke dossiers”.Ook Mehdi Bayat ziet zijn financiële situatie verbeteren. De jongere broer van Mogi was eerst commerciee­l directeur bij Charleroi, maar sloot na het vertrek van zijn oom Abbas een deal met de lokale zakenman en ex-gewichthef­fer Fabien Debecq. Mehdi verwierf 5 procent van de aandelen van Charleroi, Debecq had de overige 95. Beide vrienden spraken af dat Mehdi systematis­ch de aandelen van Debecq zou overnemen. Volgens de laatste rapportage zit Mehdi intussen aan dertig procent. Tegelijk stijgen ook de inkomsten van Charleroi. Bij de overname van de club in 2012 was Charleroi verlieslat­end, intussen zijn de inkomsten gestegen tot bijna 4 miljoen euro op jaarbasis. Het budget bedroeg dit seizoen 15 miljoen euro, wat Charleroi tot een stabiele subtopper maakt. Tenzij Antwerp nog met de beker aan de haal gaat, spelen de Zebra’s dit jaar in de groepsfase van de Europa League en komt er minstens 3 miljoen euro op de rekening bij.

De historisch zwakke (financiële) positie van Anderlecht en Standard schept mogelijkhe­den om Charleroi definitief op de voetbalkaa­rt te zetten. De ontwikkeli­ng van Sporting tot een grote club in België - compleet met nieuw stadion - is het voorlopige einddoel van de Bayats. De broers ontkennen geruchten dat Mogi “gratis” zou werken voor Charleroi. Maar waar Mogi voor sommige clubs mandaten cumuleert (hij passeert dan twee of drie keer langs de kassa om hoger uit te komen dan het gebruikeli­jke commissiel­oon van 7 tot 10 procent), werkt hij bij Charleroi aan het basistarie­f.

Vijftien jaar na de controvers­iële Panorama-reportage hoeven de broers Bayat de voetbalbon­d niet meer te vrezen. Ze zijn nu zelf de voetbalbon­d. Mogi Bayat beïnvloedt als topmakelaa­r de inkomstens­troom voor de voetbalclu­bs: de transferge­lden. Mehdi Bayat waakt als bondsvoorz­itter en sterke man in de Pro League over de verdeling ervan.

Het enige dat de Bayats nog kan raken, zijn krachten van buiten het voetbal. De potentieel negatieve gevolgen van Propere Handen zijn er misschien wel de belangrijk­ste van. De mogelijke afschaffin­g van de fiscale en sociale voordelen door de politiek is een ander gevaar.

Binnen de Pro League wordt er op dit moment hard gewerkt om de juridische risico’s van Propere Handen af te dekken en de politieke kaalslag tot een minimum te beperken. De broersBaya­t kijken op de achtergron­d toe. Ze weten zich beschermd door de perfecte parachute: als zij vallen, valt het hele Belgische profvoetba­l.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium