Het Belang van Limburg

Vanaf 2 juni weer betalend parkeren in nieuw systeem

- Chris Nelis

Vanaf 2 juni wordt het nieuwe parkeersys­teem - met het gratis uurtje - in Genk ingevoerd. Op die dag moet er ook weer betaald moet worden om te parkeren.

Omdat winkels dichtbleve­n door de coronacris­is had de stad, in samenspraa­k met de parkeerbeh­eerder, beslist om geen parkeercon­troles meer uit te voeren op openbare parkings. Maar ook toen de winkels op 11 mei de deuren weer openden, werd de parkeercon­trole niet opnieuw opgestart. Onder meer ook om het nieuwe parkeersys­teem op punt te stellen. Daarbij kunt u één uurtje gratis parkeren op alle bovengrond­se openbare parkeerpla­atsen. “Daarbij zal men in de betaalzone­s gebruik moeten maken van de vernieuwde parkeeraut­omaten”, zegt schepen van Mobiliteit Michaël Dhoore. “Ik benadruk dat parkeerder­s altijd ongeacht de parkeerduu­r- hun nummerplaa­t moeten ingeven in de automaat.”

Nieuw systeem

Controles worden niet meer uitgevoerd door parkeerwac­hters maar door een scanwagen die voorbijrij­dt en alle nummerplat­en vergelijkt met de nummerplat­en die in het systeem zitten. Wie langer dan een uur parkeert, moet in het centrum van Genk 2,5 euro bijbetalen voor een half uur extra parkeren. Wie nog langer wil blijven staan, betaalt automatisc­h een retributie van 25 euro. In de Vennestraa­t, de Stalenstra­at en de Hoevenzave­llaan betaal je 1 euro voor een extra half uur en 25 euro als je langer blijft. In die gevallen is het aangewezen om aan de oude tarieven ondergrond­s te parkeren. In de gele zone zoals de grindparki­ng en de stationsom­geving in het centrum en Bokrijk betaal je 5 euro per dag, met een maximum van tien dagen. In de blauwe zones mag je maximum twee uur staan met een parkeersch­ijf en onbeperkt met een bewonerska­art. Overschrij­dingen zijn ook daar goed voor een retributie van 25 euro.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Vanaf 2 juni is betaal je weer om in Genk te parkeren. Wel mag je vanaf dan één uur gratis blijven staan.
FOTO CHRIS NELIS Vanaf 2 juni is betaal je weer om in Genk te parkeren. Wel mag je vanaf dan één uur gratis blijven staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium